LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Tisztelt Látogató!

Köszöntöm Önt a „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú, LIFE-MICACC projekt honlapján!

A Belügyminisztérium, mint Koordináló Kedvezményezett vezetésével megvalósuló projekt tevékenységei 2017 szeptemberében kezdődtek meg. A projekt szakmai végrehajtásáért a Belügyminisztériumon belül az Önkormányzati Államtitkárság szervezeti egysége, az Önkormányzati Koordinációs Iroda felelős.

A LIFE-MICACC sikeres megvalósításában – Társult Kedvezményezettként – további kilenc partner is közreműködik: öt hazai önkormányzat, ahol a természetes vízmegtartó megoldásokat bemutató pilot projektek valósulnak meg, illetve négy magyar szakmai szervezet, amelyek a vízgazdálkodás, a természetvédelem, a klímatudatos önkormányzatok, valamint az innovatív fejlesztések területén rendelkeznek releváns szakmai tapasztalattal.

A projekt nem csak az együttműködő partnerek számára bír kiemelt jelentőséggel, hanem Hazánk életében is mérföldkőnek számít. Büszkén mondhatom, hogy ez az első, a LIFE Program Éghajlat-politikai Alprogramja keretében megvalósuló magyar projekt. Bízom abban, hogy az elkövetkező években olyan projekt eredményeket leszünk képesek felmutatni, amelyek nyomán - az európai uniós szakpolitikai célkitűzésekkel összhangban - javul Hazánk, illetve a hazai helyi önkormányzatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképessége.

Az éghajlatváltozás globális probléma, melynek következményeivel országunk is egyre gyakrabban szembesül. Magyarország éghajlatváltozásnak való kitettségét tetten érhetjük a települések érzékenységében is. Az egyre gyakrabban előforduló árvizek, villámárvizek és aszályok súlyos károkat okoznak az érintett területeken, amelyek megoldására már számos nemzeti programot hívtunk életre. A LIFE-MICACC projekt innovatív megoldásokkal szolgálhat a tekintetben, hogy a helyi szintű klímaadaptáció is megjelenjen a helyi programokban, stratégiákban.

Célunk, hogy felhívjuk a magyar önkormányzatok döntéshozóinak, szakembereinek és egyéb alkalmazottainak figyelmét a klímaváltozás hatásaira, továbbá hogy bővítsük a tudásukat a természetes vízmegtartást segítő megoldásokkal kapcsolatban. Ennek érdekében a projekt első fázisaként öt hazai, az éghajlatváltozás hatásai által negatívan érintett önkormányzat vízmegőrző képességének növelését szeretnénk elérni. Az öt partner önkormányzat és a társult partnerek segítségével, egy olyan gyakorlatot valósíthatunk meg, amely mintául szolgálhat a természetes vízmegtartó módszerek elterjesztésében a hasonló problémával küzdő önkormányzatok között, határon innen és túl.

A projekt keretében a természetes vízmegtartást segítő prototípusok létrehozása mellet, tréningeket is szervezünk az önkormányzati vezetők és szakemberek számára.  Innovatív és felhasználóbarát eszközöket fejlesztünk ki, elősegítjük a már létező jó gyakorlatok becsatornázását, támogatjuk az önkormányzatok hazai és uniós hálózatokhoz való csatlakozását, egyéb kapcsolatépítési tevékenységét. Ezen projekttevékenységek mind hozzájárulnak a klímaváltozás kockázatainak megértéséhez, az ezzel kapcsolatos tudás megosztásához és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodási képesség fejlődéséhez.

A honlap azért jött létre, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtson a projekt előrehaladásáról, a projekt tevékenységek megvalósításáról, az elért eredményekről, és hogy naprakész információkkal lássa el a téma iránt érdeklődőket.

Tartalmas böngészést, hasznos olvasást kívánok minden idelátogatónak!

Dr. Dukai Miklós

önkormányzati helyettes államtitkár

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS