LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Innovatív megoldások gyűjteménye

Az Innovatív megoldások gyűjteménye olyan fejlesztések, termékek, szolgáltatások adatait gyűjti össze, amelyek ökoszisztéma alapú segítséget nyújthatnak az éghajlatváltozás hatására megjelent térségi és települési vizes problémák kezeléséhez és megoldásához.
A gyűjtemény a fenntartható és ökoszisztéma alapú vízgazdálkodáshoz szükséges alapadatokat, a releváns szakemberek és szolgáltatók elérhetőségeit, valamint az egyes fejlesztések, technológiák és termékek jegyzékét tartalmazza.
A lista a LIFE-MICACC projekt során folyamatosan frissül.

1. Megoldás neve: Vízáteresztő burkolat

Megoldás leírása: Egy vízáteresztő burkolat célja, hogy az esővíz átszivároghasson a felszínen, és bekerüljön a felszín alatti rétegekbe, vagy egy földalatti tárolóba, ami segít szabályozott módon visszaengedni azt a felszíni vizekhez. 3 típusát különböztetjük meg:

  • Teljesen vízáteresztő: Szinte minden esővíz áthalad a burkolaton az alépítménybe vagy a talajba, felszíni vízmegmaradás nélkül.
  • Részben áteresztő: perforált csövek fekszenek az alépítmény és az altalaj között, melyek segítenek a talaj befogadóképességét meghaladó mennyiségű vizet egy ideiglenes tárolóba vezetni.
  • Nem áteresztő: Perforált csövek fekszenek az alépítmény és egy nem áteresztő réteg között, így a burkolaton átjutó összes esővíz egy tárolóba jut, a talajba nem szivárog be.

Mindhárom megoldás csillapítja a heves esőzések okozta károkat, és megfelelően alkalmazva tárolni is tudja a túlfolyó vízmennyiséget. Az első két megoldás a talajba vezeti a csapadékot, így hozzájárul a talajvíz emelkedéséhez, ami bizonyos esetekben földcsuszamláshoz vezethet. A harmadik megoldás nem zavarja meg a talajvizet, hanem tárolja a túlfolyó csapadékot, majd kontrollált ütemben engedi vissza a környezetébe. Kapacitása azonban véges.

Forrás: nwrm.eu

2. Megoldás neve: Patakmedrek visszaállítása természetes állapotukba

Megoldás leírása: Patak vagy folyómeder alatt, a vízfolyás alapját értjük, beleértve a folyópartokat is. A múltban sok medret mesterségesen kibéleltek betonnal, illetve sziklákkal, ezzel módosítva az áramlás paramétereit és csökkentve a helyi fauna élővilágát, ezáltal a vegetáció sokszínűségét. A beavatkozások célja általában az árvíz megelőzése, és a mezőgazdasági érdekek kiszolgálása volt. Ez egységesítette a vízfolyás sebességét, és gyakran csökkentette a folyón való utazás idejét is. A medrek természetes állapotba való visszaállítása során eltávolítják a beton alapot, illetve minden mesterséges műtárgyat, és természetes helyettesítőket alkalmaznak, melyek segítenek helyreállítani a biodiverzitást. Ez a beavatkozás segíthet komolyan lassítani az eróziós folyamatot. Ennek a legfontosabb eleme a különböző stabilizációs technikák alkalmazása. A legnagyobb hatás akkor érhető el, ha az intézkedés során helyreállítják a vegetációs takarót, és a patakmeder természetességét is. Ez általában növénytelepítéssel történik. A technikák két csoportba oszthatók komplexitásuk alapján:

  • A partok természetes állapotának visszaállítása: Ez a folyamat nem igényel komoly szakértelmet, és a közepes szintű eróziós folyamatok megállítását célozza.
  • Növény mérnöki beavatkozások: A technika során ökológiai és mérnöki elveket kombinálják, melynek segítségével medreket, partokat és lejtőket állítanak vissza növényeket használva alapanyagként, melyek élő keretet alkotnak a problémás terület körül.

Forrás: nwrm.eu

3. Megoldás neve: Visszakanyargósítás

Megoldás leírása: A folyókanyarulatok, melyek általában U alakot vesznek fel jelentősen csökkentik az áramlás sebességét. A múltban ezeket gyakran mesterségesen kiegyenesítették a kanyarulatok átvágásával. Ennek a célja általában a folyami hajózás megkönnyítése és gyorsítása, az árvizek elleni védekezés, és új területek mezőgazdasági művelés alá vonása volt. A visszakanyargósítás folyamata során az elvágott részeket újra összekapcsolják, így lelassítva az áramlást. Ennek olyan pozitív hatásai vannak, mint a biodiverzitás növekedése, valamint a természetes ülepedés visszaállása. Ezek az újból feléledő területek rendkívül sok vízi és szárazföldi élőlénynek tudnak otthont biztosítani.

Forrás: nwrm.eu

4. Megoldás neve: Gátak és más kereszti akadályok eltávolítása

Megoldás leírása: A gátak és más mesterséges építmények olyan akadályok, melyek szétválasztják a folyó természetes élővilágát, valamint közelükben komoly problémákat okoz az üledék kezelése is. Eltávolításukkal vissza lehet állítani a természetes áramlási irányokat, valamint az üledék és az élővilág természetes dinamikáját.

Forrás: nwrm.eu

5. Megoldás neve: Mesterséges folyópartok eltávolítása

Megoldás leírása: A mesterséges folyópartok segítenek szabályozni a folyó medrének mozgását és változásait, ugyanakkor megakadályozzák a víz oldalirányú kapcsolódását környezetéhez. Már részleges eltávolítása is segítheti a természetes folyásirányok és dinamikák megjelenését, és egyben csökkenti az árvizek kockázatát. Ez az intézkedés előfeltétele több más vízvisszatartó megoldásnak, mint például a visszakanyargósítás vagy a medrek természetes állapotba való visszaállítása.

Ez az intézkedés kifejezetten hatásos lehet nagy méretű, felduzzasztott kavicságyas medreknél, ahol a kavicsokat folyamatosan elmossa a víz, és hiányoznak a lassú folyású védett területek, melyek megfelelőek lennének a vízi élővilágnak. Ezek a területek rendkívül fontosak a folyami halászat szempontjából, hisz sok halfaj ívási szokásai ezekhez az élőhelyekhez kötődnek. Ugyanakkor ez az egyik legnehezebben végrehajtható intézkedés, hisz a mesterséges partok gyakran kötődnek hajózási, energiatermelési, vagy árvízvédelmi érdekekhez.

Forrás: nwrm.eu

6. Megoldás neve: TerraWay® burkolat

Megoldás leírása: A TerraWay® burkolat műgyanta és kavics vagy kőzúzalék keveréke, amelyet speciálisan járdák és kis forgalmú utak járófelületének fejlesztettek ki. Felülete kemény, jól járható, csúszásmentes és tartós. A TerraWay® burkolat a víz számára teljesen átjárható: a lehulló csapadékot az alépítménybe vezeti, ahonnan az a talajba elszivárog, a felfelé tartó talajpárát pedig átengedi. Ezen tulajdonsága miatt a zöldfelületi számításnál figyelembe vehető.

Főbb felhasználási területei: járdák, parki sétányok, személyautó forgalmú utak, kerékpárutak, járható tetők, tetőkertek, medencék környezete.

Technikai jellemzők, környezetbarát tulajdonságok:

- erős, jól járható és tartós felület

- járdák és kisforgalmú utak burkolására alkalmas, de megfelelő teherbírású alépítménnyel akár 12-18 t a teherbírása és terhelhetősége 100 MN/m2

- fagyálló és UV stabil

- porózus felületi réteg, 30-35 % pórustérfogattal

- víz- és légáteresztő, a lehulló csapadék nem terheli a csatornarendszert

- a növényzet gyökérzete vízhez és levegőhöz jut

- kedvezően befolyásolja a mikroklímát: nappal kevéssé melegszik, éjszaka jobban lehűl

- kis súrlódási ellenállású, halk

- jól tapad, nem csúszik

- talajvíz-semleges (LAGA ZO – korlátlan felhasználás)

- 100 %-ban újrahasznosítható

- természetes hatású

- jól variálható, változatos kialakítási lehetőségek

 

Gyártó: TerraWay Magyarország Kft.

Szakember, fejlesztő: Csikós Áron

 

Elérhetőség: 2071 Páty, Május 1 utca 13.   |   info@terraway.hu   |   +36 20 447 1060   |   +36 20 521 3415

További információk, referenciák, használati útmutatók elérhetők a TerraWay Magyarország Kft. honlapján: http://www.terraway.hu

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF)