LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

II. Klímaadaptációs Tréning második két napja

A LIFE-MICACC projekt keretében megtartásra került a soron következő tréningalkalom Kecskeméten. A II. Klímaadaptációs tréning második két napjára 2018. november 29-30. között került sor. A tréning második alkalmának célja a projektbe külső együttműködő partnerként bevont önkormányzatok sérülékenységi vizsgálatainak és alkalmazkodási elképzeléseinek bemutatása, és a meghívott szakértőkkel való konzultációs lehetőség volt.

A tréning tematikája hasonló felépítésű volt, mint korábban, az öt projektpartner önkormányzat számára megrendezett I. Klímaadaptációs Tréning második két napján (erről korábbi cikkünkben bővebben információ itt olvasható: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/aktualitasok/i_klimaadaptacios_trening_masodik_ket_napja). Azonban az eddiginél jóval több önkormányzat közös tudásmegosztása miatt ezen  a tréningen előtérbe került a world café módszer alkalmazása a települési szintű sérülékenységi vizsgálatok feldolgozásánál, illetve szakértőkkel való konzultáció során. Ennek keretében az önkormányzati képviselők 4 fős csoportokba rendeződtek és vizsgálatuk tapasztalatait négy állomáson keresztül osztották meg az adott terület szakértőjével, ahol egyénre szabott visszajelzésekkel, szakmai javaslatokkal gazdagodhattak. Az állomások a következők voltak: Egészségügy és Meteorológia; Mezőgazdaság és vízgazdálkodás; Csapadékvíz-gazdálkodás; Településrendezés. Itt a szakértők mellett az önkormányzatok képviselői egymást is támogathatták tapasztalataikkal és meglátásaikkal. E módszert és a felvázolt tématerületeket követte az első nap délutánja is, ahol a sérülékenységi vizsgálatok alapján települési szintű alkalmazkodási lehetőségeiket osztották meg a résztvevők.

Az együttműködő önkormányzatok képviselői konzultálnak a szakértőkkel.

A második nap kezdetekor az idei év során Csehországban és az Egyesült Királyságban tett tanulmányutakon látott jó gyakorlatokat osztotta meg két résztvevő önkormányzat vezetője, Dr. Darvainé dr. Kádár Katalin Novaj és Hideg József Tésenfa polgármestere. A tanulmányutak során a hazai önkormányzatok képviselői betekintést nyertek a meglátogatott külföldi települések természetes vízmegtartáshoz kapcsolódó intézkedéseikbe, illetve önkormányzati szerepükbe és az érdekeltek bevonására, összefogására tett lépéseikbe. A nap további részében a megjelent önkormányzati munkatársak bemutatták a klímaváltozás mérséklésére javasolt fejlesztési, beruházási elképzeléseiket az alábbi szempontok szerint: helyszín; probléma és annak megoldása; várható hasznok; megvalósítás várható nehézségei; költségigény. A projekt munkatársai összegyűjtötték az elhangzottakat, hogy a továbbiakban értékeljék az alkalmazkodási lehetőségeket, melyek közül kiválasztásra kerül majd az az öt – klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz kapcsolódó – fejlesztési elképzelések, melyekről még a LIFE-MICACC projekt keretében megvalósíthatósági tanulmány készül Ennek célja, hogy a projektben pilot jelleggel megvalósításra kerülő természetes vízmegtartó megoldások prototípusainak replikálását ösztönözzük, beépítve a projekt megvalósítása során szerzett tapasztalatokat is.

A tréning zárásaként Balla Iván vízgazdálkodási szakértő beszélt az alkalmazkodás vízgyűjtő szintű lehetőségeiről, ahol kiemelte a települések és helyi érdekeltek közösségi összefogásának szükségességét és lehetőségeit.

Az önkormányzatok aktívan vettek részt a trénigen.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS