LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

II. Klímaadaptációs Tréning első két napja

II. Klímaadaptációs Tréning első két napja

 

Újabb sikeres tréningalkalom valósult meg a LIFE-MICACC projekt keretében. A II. Klímaadaptációs tréning első két napjára 2018. július 3-4. között került sor Kecskemét városában. A workshop jellegű tréning első alkalmának célja a projektbe külső együttműködő partnerként bevont önkormányzatok munkatársainak felkészítése volt a helyi települési sérülékenységi vizsgálatok elkészítésére.

A tréning tematikája hasonló felépítésű volt, mint korábban, az öt projektpartner önkormányzat számára megrendezett I. Klímaadaptációs tréning első két napján (erről korábbi cikkünkben bővebben információ itt olvasható: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/aktualitasok/a_LIFE-MICACC_projekt_elso_ketnapos_klimaadaptacios_treningje). A tréning során a résztvevők a klímaadaptációs intézkedések megkezdéséhez szükséges alapvető ismeretekre tettek szert előadások, esettanulmányok, feladatmegoldások és egyéb interaktív gyakorlatok segítségével.

A résztvevőket Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára köszöntötte, hangsúlyozva a helyi önkormányzatok vezető szerepét a klímaváltozáshoz való helyi alkalmazkodásban. Vaszkó Csaba éghajlat-változási szakember és tréner, egy közös gyakorlati feladattal indította az első napot: a résztvevők elkészítették szezonális naptárjukat, melynek segítségével a településükre jellemző tevékenységek, események időbeliségének elemzése alapján az éghajlatváltozás helyben megjelenő hatásairól kaptak átfogó képet az önkormányzatok képviselői. A nap hátralevő részében az éghajlat-változási szakember előadásain keresztül a résztvevők az éghajlatváltozás, mint globális probléma folyamatával, a vele szembeni sérülékenység elemeivel és alapfogalmaival, illetve a hozzá való alkalmazkodás lehetőségeivel ismerkedtek meg.

A második napon a jelenlévők az elkészítendő sérülékenységi vizsgálat tartalmi részeire, és elkészítésének lépéseire vonatkozóan  sajátítottak el ismereteket a tréner közreműködésével. Ezt követően hat kapcsolódó szakterület (meteorológia, vízkészlet-gazdálkodás, környezet-gazdálkodás, települési csapadékvíz-gazdálkodás, településrendezés, illetve egészségügy) jeles képviselője tartott előadást, az egyes szakterületek vonatkozásában alapinformációkat nyújtva az önkormányzati szakemberek számára a helyi sérülékenységi vizsgálatuk elkészítéséhez.

A tréning második két napjára tervezetten 2018. november elején kerül majd sor, ahol a projektbe külső együttműködő partnerként bevont önkormányzatok képviselői már a sérülékenységi vizsgálataik első verziójával fognak érkezni, és az eseményen ezek bemutatására, szakértők általi véleményezésére kerül majd sor.

Az ősz a tréningen túl más projektrendezvényeket is tartogat. Szeptemberben az Egyesült Királyságba tervez látogatni a LIFE-MICACC projekt csapata, ahol sikeresen megvalósult NWRM megoldásokat tekintenek meg a résztvevők két helyszínen. A projektünk fő célja a hazai önkormányzatokkal megismertetni az éghajlatváltozás problémájának súlyosságát, és gyakorlati tudáshoz juttatni a hazai települések döntéshozóit, mellyel alkalmazkodó- és ellenálló képességüket erősíthetik. Ezen célok elérése érdekében 2018 őszén két 100 fős, úgynevezett „tantermi tréning” megrendezését is tervezzük két helyszínen, egy nyugat-magyarországi és egy kelet-magyarországi városban a hazai önkormányzati célcsoportnak.

Kis csoportokat alkotva dolgoznak a tréning résztvevők.

Sikró Zoltán, hódmezővásárhelyi kertészmérnök beszél a mezőgazdasági alkalmazkodási lehetőségekről.

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS