LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

A LIFE-MICACC projekt első kétnapos klímaadaptációs tréningje

Vaszkó Csaba éghajlatváltozási szakértő hamarosan elkezdi előadását.

Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú (LIFE-MICACC) projekt keretében 2018. február 26-27-én került megrendezésre az első Klímaadaptációs Tréning Tápiószentmártonon.

A tréning első, illetve második napján összesen 21 fő vett részt a partner önkormányzatok, a Belügyminisztérium, a WWF Magyarország Alapítvány, és a Klímabarát Települések Szövetsége képviseletében, kiegészülve a bevont előadókkal, ágazati szakértőkkel.

A résztvevők az első napon a klímaadaptációra és a természetes vízmegtartó intézkedésekre vonatkozó alapvető tudásanyagot sajátítottak el a témában kiemelkedő szaktudással rendelkező tréner közreműködésével. Többek között megismerkedtek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás lehetőségeivel, a téma alapfogalmaival, a sérülékenységgel, illetve annak vizsgálatához kapcsolódó gyakorlattal.

A második napon a helyi sérülékenységi vizsgálat elkészítéséhez kaptak szakmai támogatást a tréning résztvevői a különböző ágazati szakértőktől. A nap folyamán hat előadás hangzott el, az alábbi szakterületek jeles képviselőitől: meteorológia, vízkészlet-gazdálkodás, környezet-gazdálkodás, települési csapadékvíz-gazdálkodás, településrendezés, illetve egészségügy. 

Az első Klímaadaptációs Tréning 2018. február 26-27-én megtartott első két napjának alapvető célja az öt pilot projektet megvalósító önkormányzatok klímaadaptációs referenseinek szakmai felkészítése volt a helyi sérülékenységi vizsgálat elkészítésére, mely a mintaterületen megvalósítandó NWRM (Natural Water Retention Measures) prototípusok tervezéséhez szükséges.

A tréning folytatására tervezetten 2018 áprilisában kerül majd sor, mely újabb két napos rendezvényt jelent. Ennek során áttekintésre kerülnek az elkészített sérülékenységi vizsgálatok, illetve további konzultációra nyílik lehetőség az ágazati szakértőkkel, valamint az éghajlat-változási szakértővel, trénerrel.

A LIFE-MICACC projekt keretében a klímaadaptációs tréningek 2+2 napos felépítésben valósulnak meg, és összesen három alkalommal kerülnek megrendezésre.

Az első tréninget követően, további két tréningre kerül majd sor, melyek szintén két-két alkalmat jelentenek majd. A tapasztalatok felhasználásával készül egy komplett végleges tréninganyag a klímaadaptációs alapismeretek elsajátítására és a sérülékenységi vizsgálat elkészítésére való felkészítéshez.

Ezt követően kifejlesztésre kerül majd egy e-learning tananyag is, mely elérhető lesz a teljes hazai önkormányzati kör számára a LIFE-MICACC projekt honlapján, tervezetten 2020 folyamán.

Dr. Buzás Kálmán a Budapesti Műszaki Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének címzetes egyetemi tanárának előadásása a csapadékvíz gazdálkodásrólA résztvevők Vaszkó Csaba tréner előadását hallgatják.Bátya településszerkezeti terve.A második napon folytatódnak a szakmai előadások, gyakorlatok.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS