LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Vízkockázat Kalkulátor vállalatoknak és önkormányzatoknak

A vízhez számos kockázat kapcsolódik, amelyek egy település vagy vállalat fejlődését alapvetően befolyásolhatják. Ráadásul ezek a kockázatok az éghajlatváltozás következtében egyre növekednek.

A WWF Magyarország Alapítvány által 2012. óta működtetett Vízkockázat Kalkulátor (Water Risk Filter) egy gyakorlatias online eszköz (https://waterriskfilter.panda.org/), amely a helyi önkormányzatoknak, vállalatoknak és különböző vízhasználóknak kíván segítséget nyújtani, hogy egyszerűen felmérhessék és értékelhessék, hogy hol milyen vízzel kapcsolatos kockázatokkal kell számolniuk.

A LIFE-MICACC projektben a Vízkockázat Kalkulátort a világszintű adatbázisok mellett magyar adatokkal is feltöltöttük, hogy ezáltal a helyi önkormányzatok a nekik fontos vízgyűjtő-területek vízkockázatait könnyebben megtalálják. A nagyfelbontású magyar adatbázisokban olyan területi különbségek is láthatók, mint például a Dunántúl és az Alföld közötti eltérések, amelyeket a globális térkép nem tud megmutatni.

A Vízkockázat Kalkulátor abban is segít, hogy párbeszéd induljon el az önkormányzatok és a területükön működő, nagyobb vízkockázattal érintett vállalatok között a közös környezeti kihívásokról és a lehetséges terepi alkalmazkodási intézkedésekről.

A Vízkockázat Kalkulátorhoz készült egy magyar nyelvű online útmutató, amely az alábbi oldalon elérhető: https://vizkockazat.wwf.hu/

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS