LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Vízgazdálkodás és klimatikus kihívások- az éghajlatváltozás árnyékában

A LIFE-MICACC projekt keretében 2019. november 19-20-án került sor a III. Klímaadaptációs tréning második két napjára, ezúttal Budapesten, a projektbe bevont öt partner önkormányzat vízgyűjtőjén érintett érdeklődő önkormányzatok vezetői és munkatársai számára.

A tréning fő célja volt, hogy az érintett vízgyűjtők területén jól működő partnerségek jöjjenek létre az önkormányzatok között, annak érdekében, hogy közösen tudjanak komplex megoldásokat kialakítani, és ezáltal hatékonyan alkalmazkodni az éghajlatváltozás által okozott, különösen vízzel kapcsolatos, kockázatokhoz, illetve, adott esetben együttesen nyújtsanak be pályázatot.

Az első napon a résztvevőket a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dr. Dukai Miklós köszöntötte. Megnyitójában kiemelte, hogy a klímaváltozás egy olyan mindenkit érintő globális kihívás, melynek negatív hatásaihoz (aszályok, árvíz, villámárvíz, hőhullámok) meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Leghatékonyabban helyi szinten tudunk ezért tenni. Ebből kifolyólag az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás kulcsszereplői a helyi önkormányzatok, akik kiemelt jelentőséggel bírnak a helyi közösségek tájékoztatásában és aktivizálásában, a helyi stratégiák felállításban és a szükséges cselekvési tervek megalkotásában. Számunkra egyértelmű, hogy ezt az együttes helyi alkalmazkodást az önkormányzatoknak kell koordinálniuk helyi szinten.

Az első nap előadásait Vaszkó Csaba éghajlat-változási szakember és tréner, továbbá Balla Iván vízgazdálkodási szakértő tartotta. Az előadók ismertették hazánk hőmérsékletében és csapadékeloszlásában bekövetkezett változásokat jellemző trendeket. Mind a hőmérsékleti, mind a csapadék tendenciák esetén megfigyelhető, hogy egyre gyakrabban fognak előfordulni szélsőséges időjárási események pl. 35 Celsius-fokot meghaladó úgynevezett forró napok számának növekedése, villámárvizek stb. Ezt követően a vízgyűjtő szintről bevont önkormányzatok bemutatkozása következett. A résztvevők ismertették a településükön megjelenő vízzel kapcsolatos problémákat és a vízvisszatartással kapcsolatban eddig felmerült megoldási javaslataikat, ötleteiket, mely alapján a későbbiekben sikeresen lehetne megoldani vízgyűjtő-szintű nehézségeket az öt partner település (Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa, Tiszatarján) környezetében.

A másnap délelőtt főszereplői szintén a települések munkatársai voltak.  Egy sorvezető kérdéssor segítségével az önkormányzatok bemutatták az éghajlatváltozással kapcsolatos sérülékenységüket, valamint ismertették a településükön megjelenő, az éghajlatváltozás okozta negatív hatásokat, károkat, és nehézségeket. Délután az ágazati szakértők (Balla Iván, Dr. Bíróné Kircsi Andrea, Dr. Buzás Kálmán, Komenczi Lajosné, Dr. Páldy Anna, Sirkó Zoltán, Dr. Szabó Julianna) bevonásával (a következő tématerületeket érintve: egészségügy, mezőgazdaság és vízgazdálkodás, csapadék-vízgazdálkodás, településrendezés és a meteorológia) World Cafe módszerrel folyt tovább a gondolatébresztés, közös ötletelés és a megoldások felkutatása.

 A mostani tréning a LIFE-MICACC projekt keretein belül megvalósult utolsó klímaadaptációs tréning alkalom volt. Bízunk abban, hogy befektetett munkánk meghozza gyümölcsét és képesek leszünk olyan eredményeket felmutatni a projektben, melyek országos szinten is megvalósítható „jó gyakorlatként” fognak szolgálni. Célunk, hogy minél több klímatudatos, adaptív önkormányzattal büszkélkedhetne hazánk.

Készítette: Hugyecz Bettina és Torda András

Vaszkó Csaba (éghajlatváltozási szakértő, tréner) előadását hallgatják a résztvevők.   A tréning második napján,  a résztvevők konzultálhattak az egyes ágazati szakértőkkel. A konzultáció World Cafe módszerrel történt.                                             

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS