LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Túl sok/kevés víz a vízgyűjtőn – közös érték és kihívás

2019. június 18-19-én harmadszor került megrendezésre „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projekt keretében klímaadaptációs tréning, ezúttal Lajosmizsén, a projektbe bevont öt partner önkormányzat vízgyűjtőjén érintett érdeklődő önkormányzatok vezetői és munkatársai számára.

A tréning célja az éghajlatváltozással és az alkalmazkodással kapcsolatos ismeretek résztvevők számára történő átadása volt. Továbbá kitűzött célunk volt, a partner önkormányzatok eddigi eredményeinek bemutatása, az érintett vízgyűjtőkön lévő települések minél szorosabb bevonása, vízgyűjtő szintű partnerségek kiépítése, valamint a vélemény- és tapasztalatcsere.

Az első napon a résztvevőket a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dr. Dukai Miklós köszöntötte. Megnyitójában kiemelte, hogy a klímaváltozás egy globális kihívás, melyhez való alkalmazkodás során, lokális szinten a helyi önkormányzatok kiemelt jelentőséggel bírnak, és fontos szerepük van az alkalmazkodás, helyi cselekvés koordinálásában.

Az első nap előadásait Vaszkó Csaba éghajlat-változási szakember és tréner, továbbá Farkas Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány munkatársa tartotta. Az előadók ismertették hazánk éghajlati változásának trendjeit, ennek hatásait a hőmérsékletre, csapadékra, a szélsőséges időjárási események gyakoriságára.

Az elméleti felvezetést követően, a téma alapfogalmait elsajátítva, és az éghajlatváltozás elemeit megértve, az alkalmazkodás lehetőségeiről alakult ki beszélgetés a jelenlévők között. A nap folyamán a résztvevők bevonásával egy havi felbontású éves idősor került elkészítésre, amelyen minden önkormányzat képviselője feljegyezte azt az adott hónapo(ka)t, ahol az eddig megszokottól eltérően kiugró időjárási anomália következett be. Ezt követően további gyakorlati feladatokon keresztül a résztvevők megismerhették a sérülékenységi vizsgálat alapvetéseit, illetve egy dombvidéki és egy síkvidéki település vízzel kapcsolatos kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat találni közös erővel.

Június 19-én, a tréning második napján Vaszkó Csaba és Farkas Mátyás a korábbi települési szintű sérülékenységi vizsgálatok eredményeit ismertette és a vízgyűjtő-szintű sérülékenységi vizsgálat elkészítési metódusát részletezte. Ezt követően az ágazati szakértők (Dr. Bíróné Kircsi Andrea, Dr. Páldy Anna, Balla Iván, Sirkó Zoltán, Dr. Szabó Julianna, Dr. Buzás Kálmán) érdekfeszítő és részletes szakmai előadásai következtek. A szakértők a témához kapcsolódó szakterületekről tartottak előadást, melyek a meteorológia, az egészségügy, a vízkészlet-gazdálkodás, a környezet-gazdálkodás és mezőgazdaság, a településrendezés, és a települési csapadékvíz-gazdálkodástémaköreit ölelték fel.(Az előadások letölthetőek a Dokumentumok menüpontban, pdf formátumban.)

A tréning a tervezett zárszóval és egy be nem tervezett, hirtelen lezúduló heves esőzéssel zárult. Ez utóbb extrém időjárási esemény is nagyon jól szemlélteti azt a kihívást, mellyel egyre gyakrabban szembesülünk mindennapjainkban, vagy akár a híradásokból, és amelyre közösen kell lehetséges válaszokat találnunk.

A tréningen résztvevő önkormányzatok már mind felismerték ezt, és megvan bennük a szándék, hogy tegyenek is azért, hogy a klímaváltozás negatív hatásait mérsékelni tudják saját településükön, illetve vízgyűjtőjükön.

A tréning második két napjára tervezetten 2019. novemberben kerül majd sor. A tréning tematika szerint, ekkorra elkészülnek a vízgyűjtő szintű sérülékenységi vizsgálatok (az érintett öt vízgyűjtő tekintetében), melyek bemutatásra is kerülnek majd az érintett projekt partnerek által, szakértői tanácsadással egybekötve.

Szerzők: Hercig Zsuzsanna, Torda András

Vaszkó Csaba tréner ismerteti az éghajlatváltozás trendjeit és hatásait hazánk vonatkoztatásában.Szabó Zsófia klímareferens bemutatja a Bátyán megvalósuló pilot projekt részleteit.A résztvevők gyakorlati feladatok során tesztelheték tudásukat.
A képen látható: Kerpely Klára (WWF Magyarország Alapítvány) és Bálint Csaba (Rákócziújfalu Község Önkormányzata)A nem várt felhőszakadás.Csoportkép a tréningen résztvevőkről.

 

 

 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS