LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Tudnivalók a lakossági kutak megvalósításáról és fenntartásáról

Magyarországon számos háztartásban használnak kerti locsolókat és vízellátó kutakat a háztáji vízigény kielégítése céljából. Azért, hogy a telepített kút hosszú ideig használható legyen, ne gyakoroljon negatív hatást a kinyert víz egészségünkre és környezetünkre, alapvető szabályokat figyelembe kell vennünk a kutak megépítése és használata során.

Felszín alatti vizeink minőségének, tisztaságának megőrzése kiemelten fontos kell, hogy legyen mindenki számára, hiszen hazánk ivóvízellátása 95%-ban felszín alatti vízkészleteinkből történik. Számunkra akár természetesnek is tűnhet, hogy rendelkezésünkre áll tiszta ivóvíz, azonban bolygónkon több mint 1,8 milliárd ember nem mondhatja el ezt magáról.

A kutak közvetlen vízvételi lehetőséget nyitnak a talaj vízadó rétegéhez. Azonban, ha a kút nem megfelelő körültekintéssel és műszaki megvalósítással épül meg, a felszín alatt található további vízhordozó rétegek állapotára is károsan hathat.

Amennyiben kutat szeretne létesíteni, érdemes előzetesen tájékozódni az illetékes önkormányzatnál, illetve a http://kuttulajdonos.vizugy.hu/ honlapon, ahol végigkísérik a folyamatot a vízigény felbecslésétől kezdve, a kút helyének kijelölésén, tervezésén és engedélyezésén keresztül a kivitelezésig az érdeklődőket.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága is készített egy rövid tájékoztatót a témában, melyet az alábbi linken elérhetnek: https://lifelogos4waters.bm.hu/hirek/tudnivalok-a-lakossagi-kutak-megvalositasarol-es-fenntartasarol/

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS