LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Tereplátogatás Püspökszilágyon

2019. július 11-én Püspökszilágyra látogattunk az OVF, a WWF és a BM munkatársaival közösen. A tereplátogatáson részt vett továbbá három külföldi ösztöndíjas (Pakisztánból, Kenyából, és Tunéziából), a Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának hallgatói, akik jelenleg az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál töltik több hetes gyakornoki idejüket.

Mielőtt megtekintettük volna a LIFE-MICACC projekt keretében a településen már megvalósított projekt elemeket, három rövid előadást hallgathattunk meg. Tordai Sándor, a település polgármestere, Püspökszilágy sajátos földrajzi helyzetéről és történelméről mesélt nekünk, Hercig Zsuzsanna, a Belügyminisztérium munkatársa, a LIFE-MICACC projektet mutatta be előadásában, míg Budai Zoltán, klímaadaptációs referens, a projekt Püspökszilágyon elkészült, illetve tervezett megoldásait ismertette a résztvevők számára.

Tekintettel arra, hogy Püspökszilágy dombvidéki település, leginkább a villámárvíz problémájával szembesül, a legutóbbi pár héttel ezelőtt történt náluk. Elsősorban ezt a kihívást kívánják megoldani a LIFE-MICACC projekt során megalkotásra kerülő természetes vízmegtartó és hordalékfogó eszközökkel. Polgármester úr szavaival élve: „a projekt fő célja a klímavédelem, lényege a vízvisszatartás, extra haszna pedig a villámárvíz kérdésének megoldása”.

A lezúduló víz problémájának szemléltetésére megtekintettük a falu felső határában található – régen erdővel borított, jelenleg - mezőgazdasági földeket. Itt a vízfolyamok által okozott járatok jól láthatóak voltak a napraforgótáblában. Sajnos fák ültetésére a tulajdonjogi viszonyok miatt nincsen lehetőség, ezért van szükség más természetes vízmegtartó megoldásra. Ezt követően ellátogattunk az Szilágyi-patakon már megépített rönkfa gáthoz, ami már a legutóbbi nagyobb esőzés során is hatékonynak bizonyult, felfogta a vízhozam és a hordalék jelentős részét. A patak mellékágán ezzel együtt tíz rönkgát megépítésére kerül majd sor. Ezen gáttól nem messze terveznek egy iszap felfogására alkalmas hordalékfogó medencét, mely szintén csökkenti majd a villámárvíz által a településre bejutó hordalék mennyiségét. A település túlsó végén kialakításra kerül egy víztározó tó is, amely hazánkban egyedi technikai megoldásnak számít. Habár villámárvíz esetén az Szilágyi-patak vízhozama megemelkedik, egy szabályozó zsilip segítségével a felesleges vizet a tóba lehet majd ereszteni. A tó kialakított medre enyhén lejt, így megmarad a víz folyamatos mozgása. Annak érdekében, hogy megőrizzék a bioszféra épségét, a mocsári csorbóka és a fehér tündérrózsa a rezervoár területéről áttelepítésre került, illetve a vízgyűjtő területének kialakítása a békák vándorlásának és a madarak fészkelésének figyelembe vételével lett ütemezve.

Az Szilágyi-patakon a forrástól az oldaltározó utáni vízi átjáróig összesen tizenöt ponton terveznek természetközeli beavatkozást végrehajtani a település külterületén. Ezek közé tartozik a már száz évnél is régebbi magyar megoldás felújítása is. A főágon öt, egyedi habarcsba épített terméskő iszapfogót találtak a munkálatok során, ezek felújítása szintén a projekt részét képezi.

A külföldi tanulmányi utak alkalmával megismert klíma- és vízvédelmi projektek során alkalmazott megoldások és technikai elemek beépítésére és ezek megismertetésére is nagy hangsúlyt fektet a település. Ennek egy ékes példája a rönkkazettás, terméskővel feltöltött, pillérek telepítése az erózió és az elmosás ellen. A természetes gátak áteresztik a vizet, a kő alapra épített zsilipek rönkboronás szerkezete pedig védelmet nyújt a hordalék és uszadék ellen.

A terepszemle után Polgármester Úr lehetőséget biztosított minden résztvevőnek, hogy kérdéseket tegyen fel a látottakkal kapcsolatban.

Készítette: Csizmadia Petra, gyakornok - BM ÖKI

Hercig Zsuzsanna (Belügyminisztérium, szakmai vezető) röviden ismerteti a projektet a gyakornokoknak. Tordai Sándor püspökszilágyi polgármestere körbevezeti a diákokat a pilot helyszínen. Rönkgát Püspökszilágyon.

 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS