LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Tekintélyes vízborításban pompázik a bátyai víztározó tó

Bátya településén a LIFE-MICACC projekt keretében 2021-ben kialakított természetközeli tómeder a megvalósítása óta állandó vízborítással rendelkezik. A tó által tározott vízkészlet mennyiségét a párolgás, a beszivárgás és a településre hulló csapadék tartja egyensúlyban.

Készült: 2023. október 24-én (Forrás: Bátya Község Önkormányzata)

Készült: 2023. november 7-én (Forrás: Bátya Község Önkormányzata)

Az elmúlt őszi és téli csapadékos időjárásnak köszönhetően a tó vízszintje 2023. nyár vége óta több mint 40 cm-el növekedett, a vízborítás mértékét (felületét) csaknem a duplájára emelte a rendszeres esőzés. Mivel ezekben az évszakokban a párolgás sem intenzív, így több vizet tud elraktározni a tómeder, melynek hatására töltődni tudnak a talajvíz- és felszín alatti készletek.

 Készült: 2022. szeptember 13-án készültek (Forrás: Csák István)

Készült: 2024. január 31-én (Forrás: Bátya Község Önkormányzata)

 

A képek jól szemléltetik a tó vízszintváltozásait. A kisebb vízmennyiségnek is hasonlóan fontos szerepe van a vizes élőhely megőrzésében, mint a nagyobb víztömegnek, pl. párolgás útján az optimális mikroklíma kialakításában.

A sok csapadék hatására jelenleg nem csak a tó főmedre, hanem a sekélyebb mederterületek is, a tavat övező árkok, hajlók is vízzel teltek, de még mindig nem érték el befogadókapacitásuk maximumát. A tó a természet vízjátékát követve tehát hol több, hol kevesebb vízkészlettel gazdálkodva teremt természetes élőhelyet a növények és az állatok számára, biztosítja a felszín alatti vízkészletek visszapótlását, nyáron párolgásával hűti környezetét és folyamatosan alkalmazkodik a csapadékkülönbségekből adódó vízszintingadozáshoz

A tóhoz rendszeresen kilátogatva észrevehető, hogy minden évszakban, sőt minden hónapban más-más panoráma fogadja az odalátogatókat. A gyeptakaró, a vízinövényzet, a vízállás, a parti fák mindig másképpen színezik teljessé a tavat és annak környezetét.

 A felvételek 2022. szeptember 13-án készültek (Forrás: Csák István)

 

A felvételek 2024. január 31-én készültek. (Forrás: Bátya Község Önkormányzata)

 

Készítette: Bátya község Önkormányzata

 

 

 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS