LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Sikeresen lezajlott a LIFE-MICACC projekt 8 állomásos rendezvénysorozata

Az egyes helyszíneken a vendéglátó önkormányzatok képviseletében felszólalók mellett Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium Önkormányzati Helyettes Államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

A szakmai előadásokban bemutatásra és megosztásra kerültek a LIFE-MICACC projektben elért eredmények és tapasztalatok. Ahogy azt a BM munkatársa is kiemelte, a példaértékű természetes vízmegtartó megoldásokon túl számos kiadvány (útmutató, esettanulmány, brosúra, replikációs tervek, vízgyűjtő szintű megvalósíthatósági tanulmányok), „okos eszköz” (e-learning tananyag, applikáció, vízkockázat kalkulátor), illetve egy Kormányjelentés is született.

Bízunk benne, hogy mindezekkel további településeket tudunk inspirálni és ösztönözni arra, hogy gondolkozzon vízmegtartásban és vágjon bele hasonló fejlesztésekbe. Mert meggyőződésünk, hogy ezek a megoldások hatékonyan működnek lokális szinten, és az önkormányzatok kulcstényezői a helyi szintű alkalmazkodás megszervezésének, koordinálásának, az összes érintett bevonásával.

Emellett a roadshow keretében a WWF munkatársai ismertették az ökológiai és hidrológiai monitoring eddigi eredményeit. Rávilágítottak arra, hogy bár a terepi kivitelezési munkálatokkal járó bolygatás hatására lassabban rendeződnek vissza a természetes állapotok, mégis egy nagyon értékes és kivételes vizesélőhely jött létre mind az öt településen. A táj kizöldült, megjelentek különböző kétéltűek, halak, madarak, sőt a vadállatok is.

A roadshow-n a WWF által továbbfejlesztett Vízkockázat Kalkulátor is bemutatásra került, mely abban kíván segítséget nyújtani - önkormányzatoknak, vállalatoknak egyaránt – hogy egyszerű módon felmérhessék és értékelhessék a vízzel kapcsolatos kockázataikat egy online felületen. Ennek az elérhetősége: https://vizkockazat.wwf.hu

A Pannon Pro Kft. kollégái egy előadás keretében bemutatták a LIFE-MICACC applikációt, mely jó eszköz arra, hogy többet megtudjunk a vízmegtartó megoldásokról. Megnézhetnek már megvalósult hazai és külföldi példákat, sőt a felhasználók is megoszthatják saját jó gyakorlataikat. Ezzel az applikációval egy XXI. századi platformot kívántunk létrehozni az érdeklődők számára. Az alkalmazás „LIFE-MICACC” néven elérhető és letölthető a Google Play és App Store online áruházakból.

A roadshow események alkalmával a Klímabarát Települések Szövetsége is bemutatkozott.

Továbbá a vendéglátó települések is ismertették egy-egy előadásban, hogy milyen klímás, valamint alkalmazkodással, vízgazdálkodással kapcsolatos projekteket valósítanak meg, illetve terveznek a jövőben.

Az előadásokat követően a projekt beavatkozási helyszínein tereplátogatáson is részt vehettek az érdeklődők. A rendezvények lehetőséget nyújtottak arra, hogy a résztvevők és előadók kötetlen formában megosszák egymással személyes tapasztalataikat az éghajlatváltozással, vízgazdálkodással kapcsolatos települési kihívásokat illetően.

Ahogy az a roadshow eseményeken is elhangzott, bár ez volt hivatalosan az utolsó záró rendezvénysorozata a projektnek, az érdemi munka igazán csak most kezdődik el, a tapasztalatok átadásával, a replikáció ösztönzésével. Ehhez – lehetőségeihez mérten - a Belügyminisztérium minden segítséget meg kíván adni azoknak a településeknek, melyek hasonló megoldások tervezésén, kivitelezésén gondolkoznak.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS