LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Sajtókirándulás Tiszatarjánon

2020. szeptember 28-án Tiszatarjánban került sor a következő sajtókirándulásra. A megjelent média munkatársakat Bögre Lajosné polgármester asszony köszöntette elsőnként, aki részletesen beszámolt arról, milyen hosszú munka áll a település mögött.

A 2006-ban indult Egy Európa – Több Természet (One Europe – More Nature, OEMN) program keretein belül a WWF Magyarországgal együttműködve kialakítottak egy fenntartható ártéri gazdálkodási modellt Tiszatarjánban, amely megoldást jelentett az ártéren megjelent invazív (idegenhonos) gyalogakác visszaszorítására. Az özönnövénytől megtisztított terület egy részén szürkemarhákat és vízibivalyokat telepítettek. Az éghajlatváltozás következtében azonban a hosszú, száraz évek alatt még a vízibivalyok élőhelyéül szolgáló, hullámtéri kubikgödrökből kialakult tavak is szinte kiszáradtak. A visszatartható vízkészletek növelése érdekében a gödröket most egy újabb medencével bővítették, a partokon pedig természetes rézsűket alakítottak ki. A projekt keretében épült egy stég is, ahonnan a látogatók közelről figyelhetik meg a bivalyokat – tudtuk meg Burainé Hajdú Éva jegyző köszöntőjéből.

 A Belügyminisztérium képviseletében Dr. Számadó Róza főosztályvezető asszony beszédében kiemelte, nagy büszkeséggel tölti el a projekt, melynek megvalósításánál fontos szempont volt, hogy olyan megoldás szülessen, mely a természetvédelmi, éghajlatvédelmi szempontok mellett a helyi gazdasági szereplők és a tiszatarjáni lakosok életminőségén is javítani tud. Emellett hozzátette, kollégáival azon dolgoznak, hogy ezen innovatív és egyben természetközeli megoldások alkalmazása elterjedjen hazánkban és a 2021-27-es uniós költségvetési ciklusban minél több hasonló fejlesztés valósulhasson meg.

A tájékoztatót helyszíni terepbejárás követte, ahol a sajtó képviselete megtekinthette az elkészült vízibivaly-tanösvény teljes területét. A személyes interjúkat követően a résztvevők visszamentek a polgármesteri hivatal épületében, ahol helyi alapanyagokból készült ebéddel várták a vendégeket. A tiszatarjáni pilot projektet bemutató sajtókirándulás jó hangulatban, a sajtó képviselőinek aktív részvételével zajlott. A projekt híre az összes jelentős regionális médiumban megjelent.

A sajtókirándulásról készült további képeket a Galériában találnak: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/galeria/kepek/47

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS