LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Rövid beszámoló a LIFE-MICACC projekt első félévében történt előrehaladásról

A Belügyminisztérium vezetésével és kilenc társult kedvezményezett, partner részvételével, 2017. szeptember 1-jével elindult a LIFE Program Éghajlat-politikai Alprogramja keretében „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú (LIFE-MICACC) projekt megvalósítása.

A projekt egy színes partnerségi megállapodás. A koordináló kedvezményezett a Belügyminisztérium. A szakmai megvalósításért a szervezeten belül az Önkormányzati Helyettes Államtitkárság alá tartozó Önkormányzati Koordinációs Iroda felel. A projektben közreműködő társult kedvezményezettek: Bátya Község Önkormányzata, Püspökszilágy Község Önkormányzata, Rákócziújfalu Község Önkormányzata, Ruzsa Község Önkormányzata, Tiszatarján Község Önkormányzata, Klímabarát Települések Szövetsége, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Pannon Pro Innovációs és Szolgáltató Kft., WWF Magyarország Alapítvány.

LIFE

A projekt fő célkitűzése, hogy javítsa a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, a klímaváltozásból fakadó kockázatok csökkentésével, úgynevezett természetes vízmegtartó megoldások (NWRM = Natural Water Retention Measures) tesztelésén és megvalósításán keresztül. A projekt fő célcsoportját a hazai önkormányzatok jelentik.

A 2017. szeptember 1-jével megkezdett projekt tervezetten 2021. augusztus végéig tart. A projekt négy éve alatt az alábbi célkitűzéseket kívánjuk elérni:

Az 5 kiválasztott mintatelepülés

Jelenleg zajlik az NWRM pilot projektek előkészítése, a prototípusok tervezése az 5 partner önkormányzat területén. A tervezési munkálatok várhatóan még ebben az évben befejeződnek, és 2019-ben elkezdődik a prototípusok kivitelezése az önkormányzatoknál. A tervezési fázis és a tesztüzemek gyakorlati tapasztalatai alapján egy Adaptációs Útmutatót fogunk összeállítani, mely egyfajta segédletet jelent majd minden hasonló klimatikus kihívásokkal szembenéző hazai (és akár külföldi) önkormányzat számára.

A LIFE projekt során megvalósuló szemléletformáló tréningek – melyek az idei évtől kezdődnek meg a partnerek részére - fő témaként a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás és a természetes vízmegtartó megoldások kapcsán bővítik majd a résztvevők elméleti és gyakorlati tudását. A projekt keretében kidolgozásra kerülő tréninganyag végleges verziója (e-learning formában) elérhető lesz a projekt hivatalos honlapján. A partner önkormányzatok munkatársai a hazai tréningeken túl külföldi tanulmányutakon is részt vesznek majd, melyek a közös tapasztalatcserére, a tudásmegosztásra és a jó gyakorlatok tanulmányozására, becsatornázására adnak majd lehetőséget.

A projekt fő kommunikációs platformja a projekt honlap (http://vizmegtartomegoldasok.bm.hu), mely hozzáférhető a széles nyilvánosság számára. A honlapon elérhetővé kívánjuk tenni a projekt legfontosabb eredményeit, a megosztásra szánt dokumentumokat (pl. Adaptációs Útmutató), illetve a projekt témájához kapcsolódó aktualitásokat, híreket, nyilvános rendezvényeinket. Fontos célkitűzése a LIFE projektnek az eredmények kommunikációja és megosztása, melynek érdekében idén ősszel két disszeminációs eseményt is szervezünk a klímaadaptáció iránt érdeklődő magyarországi önkormányzatok részére.

A téma iránt érdeklődő önkormányzatok a LIFE-MICACC projekt figyelemmel kísérésén túl, a projekt egyik közreműködő partnerén, a Klímabarát Települések Szövetségén (KTSZ) keresztül – akár tagként történő csatlakozás keretében - további információkat szerezhetnek az önkormányzatok klímatudatosságáról, a szemléletformálás és az alkalmazkodás fontosságáról.

A Szövetséget 2009-ben alapította néhány lelkes, a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséért folytatott küzdelemben elhivatott, kezdeményező szellemű polgármester és szakember. Az egyesület az elmúlt években számos új taggal bővült. A tagok között találunk párszáz fős kistelepüléseket (pl. Sóly, Alsómocsolád), nagyközségeket (pl. Gyenesdiás, Tápiószentmárton), városokat (pl. Bátaszék, Pécel, Pilis, Celldömölk), fővárosi kerületeket (pl. Bp. XII. kerület, XI. kerület), és megyei jogú városokat is (pl. Szekszárd, Tatabánya, Veszprém). Ezek a települések felismerték az önkormányzatok klímavédelemben játszott kulcsszerepét, hiszen ők vannak helyben, ők ismerik a helyi viszonyokat, az éghajlatváltozással összefüggő új, lokális problémákat, valamint a helyi védekezés és adaptáció lehetőségeit.

Gyerekek és szülők a Klímabarát Települések Szövetségének I. Klímabarát fenntarthatósági fesztiválján (Budapest, 2017.)

Gyerekek és szülők a Klímabarát Települések Szövetségének I. Klímabarát fenntarthatósági fesztiválján (Budapest, 2017.)

Klímabarát Települések Szövetsége logó

A Klímabarát Települések Szövetsége nemcsak a Kárpát-medence településeit tekinti célcsoportjának, hanem az éghajlati partnerség jegyében törekszik nemzetközi szakmai kapcsolatrendszer kiépítésére is. 2016 júliusától, Magyarországon egyedüliként, a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége) Supporter (Támogató) szintű partnere lett. Feladata szakmai segítséget nyújtani azoknak, akik a jövőben tervezik a Polgármesterek Szövetségéhez történő csatlakozást.

Kapcsolatfelvétel:

A LIFE-MICACC projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos kérdések esetén:

Belügyminisztérium Önkormányzati Helyettes Államtitkársága alatt működő Önkormányzati Koordinációs Iroda, mely a life@bm.gov.hu elektronikus levelezési címen áll rendelkezésre.

A Klímabarát Települések Szövetségének munkájával, a tagsággal kapcsolatos kérdések esetén:

E-mail cím: szovetseg@klimabarat.hu

Honlap: http://klimabarat.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/klimabarat/

 A LIFE-MICACC projektről szóló bemutatkozó cikk az Önkormányzati Hírlevél 2017. évi 10. számában, a projekt előrehaladásáról szóló cikk pedig a Hírlevél 2018. évi 2. különszámában jelent meg.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS