LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Öt állomásos online roadshow 2021. április 27. és 2021. május 11. között

A tavasz folyamán online roadshow keretében mutatkoztak be azok a magyarországi települések, amelyek vízgazdálkodási problémáira természetes vízmegtartó megoldások kerültek kidolgozásra és megvalósításra a LIFE-MICACC projekt keretében.

Öt alkalom, öt önkormányzat, öt problémakör és öt megoldás: az érdeklődők a villámáradásoktól kezdve a belvizeken át az aszályig megismerkedhettek az éghajlatváltozásból fakadó, különböző típusú ökológiai problémákkal, valamint azokkal az alkalmazkodási megoldásokkal, amelyek helyi szinten megvalósultak a LIFE-MICACC projekt keretében. A résztvevő polgármesterek kivétel nélkül üdvözölték a helyben eszközölt, ökoszisztéma szolgáltatásokon alapuló természetes vízmegtartó megoldásokat (NWRM-eket).Nem csak műszaki, de rekreációs és egyéb pozitív hatásokról is beszámoltak, továbbá biztosították az érdeklődőket arról, hogy szívesen nyújtanak további információt, akár helyszíni tereplátogatással egybekötve.

Az öt online eseményen a következő vízgazdálkodási témák és a projektben résztvevő partner településeken megvalósult megoldások kerültek részletesen bemutatásra: április 27-én a villámáradások negatív hatásairól a püspökszilágyi lefolyáslassító, szivárgó rönkgátakakról volt szó, két nappal később az árvizek és a tiszatarjáni ártéri gazdálkodási modell pozitív hatásai kerültek terítékre, május 4-én a belvizek és a rákócziújfalui belvíztározási és vízkormányzással megoldott medertározási pilot projektről hallhattak a résztvevők, míg május 6-án az aszályok és a ruzsai szürkevíz újrahasznosítás volt a téma. A roadshow május 11-én zárult a Bátyán megvalósult vizesélőhely bemutatásával, valamint a komplex vízgazdálkodási problémák körüljárásával.

Az általános program hasonlóképpen alakult mind az öt alkalommal, a partnerek és az önkormányzatok köszöntői után bemutatásra került a LIFE-MICACC projekt, ezután az adott témához igazodva szakértői előadásokat hallhatott a közönség a klímaváltozás hatásairól a Másfél fok weboldal munkatársai által. A rövid szünet előtti két előadás során az Országos Vízügyi Főigazgatóság a hazai vízpolitikai és adaptációs irányokat mutatta be a Nemzeti Vízstratégiával összefüggésben, míg a PANNON Pro Innovációs Kft. a tudásmegosztást segítő LIFE-MICACC mobilapplikációt és annak használatát prezentálta. A program utolsó két előadása a pilot helyszínekre koncentrált, az önkormányzatok által bemutatásra kerültek a megvalósított vízmegtartó megoldások, valamint a PANNON Pro ismertette a partner települések vízgyűjtő szintű lefolyásmodellezési eredményeket a résztvevőkkel. Az utolsó programpontként a résztvevők tehették fel kérdéseiket az előadóknak

Az eseményekre összesen több mint 120 fő regisztrált. A résztvevők jellemzően az önkormányzati szférából kerültek ki, de jelen voltak civil szervezetek, mezőgazdasági szereplők, vízügyi szakemberek, valamint az egyetemi és tudományos világ szereplői egyaránt.

A résztvevők konstans létszáma, aktivitása és a visszajelzések alapján a szervezők sikeresnek ítélték meg az online roadshow-t, az eseményről készült felvételek visszanézhetők a Klímainnovációs Közösség Youtube csatornáján. Bízunk abban, hogy az applikáció használata a jövőben a kommunikációt, a szakmai tudáscserét és a tapasztalatok átadását is segíteni és ösztönözni fogja. Az applikáció letölthető az App Store-ból, vagy a Google Play-en keresztül.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS