LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

"Önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelemben" című konferencia

 

A LIFE-MICACC projekt keretében megrendezésre került az "Önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelemben" című klímakonferencia 2020. szeptember 16-án Székesfehérváron. A járványhelyzet ellenére sok érdeklődőt vonzott a rendezvény, ahol felszólalt – többek között – Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár is. Beszédében kiemelte az alkalmazkodás képességének jelentőségét, mely az éghajlatváltozás viszonylatában és a jelen pandémiás helyzetben egyaránt fontos. A rendezvényen előadást tartott több, a projekten dolgozó és együttműködő szervezet munkatársa.

Hercig Zsuzsanna a Belügyminisztérium képviseletében bemutatta a projekt partnerséget, a legfontosabb célokat és eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a BM hosszú távú célkitűzése – a projektben kialakított minta megoldások alapján – hasonló vízmegtartó megoldások megvalósításának ösztönzése a haza önkormányzatok körében.

A WWF Magyarország Alapítvány részéről Farkas V. Mátyás előadásában kitért az éghajlatváltozás jelenségére, hogy mit is jelent ez és milyen hatásai várhatóak globálisan. Bemutatott továbbá számos helyi alkalmazkodási lehetőséget, ezzel is rávilágítva, hogy a cselekvés alapvetően helyi szinten kezdődik, a beavatkozást, alkalmazkodást települési szinten érdemes elkezdeni.

Sánta Gizella polgármester asszony büszkén mesélt a településen megvalósított természetes vízmegtartó megoldásról, annak jelentőségéről. Ahogy elmondta, minden korosztály megtalálja a kis (belterületi) tó körül a maga örömét, a kihelyezett padokon pihenve, vagy épp a kitermelt földből emelt BMX-dombokon kerékpározva. Elmondhatjuk, hogy igazi közösségi élet szerveződött a tó köré, a ruzsaiak a sajátjuknak érzik az új élőhelyként is funkcionáló tavat.

A rendezvény résztvevő megismerkedhettek a „Klímabarát Díj” pályázattal is, mellyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Teveli-Horváth Dorottya, a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársa mutatta be.

A konferncián elhangzott előadások a Dokumentumok között érhetők el.

   

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS