LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Networking látogatás a LIFE SHARA projektnél

 

A magyar delegáció és spanyol fogadóik.

A LIFE-MICACC projekt keretében megrendezett harmadik networking látogatásra 2019. október 8-10. között került sor Spanyolországban, Madrid városában. A meglátogatott LIFE SHARA projekt célja, a társadalom éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodó- és ellenálló képességének növelése az Ibériai-félsziget országaiban. Látogatásunk első állomása a madridi székhelyű Biodiverzitás Alapítvány (Biodiversity Foundation) irodája volt, ami a Környezetvédelmi Minisztérium háttérintézményeként működik. Ha az utcáról egy járókelő tévedne be az épületbe, az is hamar érezné, hogy az irodában dolgozó közel 100 fő munkája szorosan kapcsolódik a fenntartható fejlődéshez. A korábban parkolóként és bankként funkcionáló épület teljes átalakuláson esett át, ahol a tervezők a legapróbb részletnél is ügyeltek arra, hogy az az újrahasznosítás jegyében történjen.

Elsőnként Ignacio Torres az Alapítvány igazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket, melyet Víctor Gutiérrez a LIFE és Európai Uniós projektek szakmai vezetőjének előadása követett, aki röviden beszámolt a szervezet működéséről és az ott folyó projektekről, munkáról. A Biodiverzitás Alapítvány és a felelős Környezetvédelmi Minisztérium közötti kapcsolat viszonylag szabad. Bár a Minisztérium határozza meg a főbb irányvonalakat, illetve az ő jóváhagyása szükséges egy adott projekt elindításához, de az Alapítványnál folyó mindennapi szakmai munkát nem szövik át a bürokrácia rögös útvesztői. Spanyol kollégák szerint, azáltal hogy „szabad kezet kapnak”, így a mindennapi feladatok végrehajtása nagyobb rugalmassággal és hatékonysággal tud történni. Az alapítvány költségvetésének egy részét a Minisztériumtól kapja támogatásként (kb. évi 8-9 millió euró), emellett a különböző pályázatokból befolyt összegekből tartják fent magukat. Jelenleg 3-4 futó LIFE pályázata van az irodának, mely négy fő stratégiai területet céloz meg: szárazföldi ökoszisztémák, tengeri ökoszisztémák, éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és zöld gazdaság.

A spanyol fogadóink előadását követően Hercig Zsuzsanna (BM, LIFE szakmai vezető) mutatta be a LIFE-MICACC projektet, majd Anna Pons, projekt koordinátor prezentációján keresztül ismerhették meg a résztvevők részletesen is a LIFE SHARA projektet, amely 2016 szeptemberében indult el és 2021. februárig tart. Spanyolország közigazgatása háromszintű, az ország 17 autonóm közösségre, 50 tartományra és 8131 helyi önkormányzatra oszlik szét. 2006-ban fogadták el a Nemzeti Adaptációs Tervet (National Adaptation Plan), melynek Harmadik Munkaprogramjában (2014-2020) a Biodiverzitás Alapítvány is részt vesz. A Nemzeti Adaptációs Terv eredményéül az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre több település készít klíma-sérülékenységi vizsgálatot vagy klímastratégiát egyénileg vagy együttműködve szomszédos települések önkormányzataival. Az is mutatja, hogy Spanyolország mennyire elkötelezett a téma iránt, hogy 2013-ban létrehoztak egy úgynevezett AdapteCCa Platformot az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás és az arról folyó konzultáció eszközeként. A szemléletformálás részeként a LIFE SHARA projektben kiemelt hangsúlyt kapnak a különböző kommunikációs panelek, mint például kiadványok, brossúrák, kisfilmek, bemutatók és kiállítások, amelyeket spanyol, katalán és baszk nyelven is elkészítettek. Követendő példaként fontos megemlíteni, hogy az információs panelek kidolgozásánál figyelembe vették, hogy azok ne csak az adott projektben legyenek használhatóak, hanem a későbbiekben is alkalmazhatók, tovább fejleszthetők legyenek.

Networking látogatásunk második állomása Madrid Rió volt, mely egy mesterséges park a Manzanares folyó partján. A 2007-ben indult projekt előtt a Manzanares folyó mindkét partján gyorsforgalmi út haladt el. A folyót gyakorlatilag lehetetlen volt megközelíteni, így esélyük sem volt a helyieknek arra, hogy rekreációs célokra használhassák – mesélte Rafael López, a madridi Városi Tanács, Éghajlatváltozási Osztályának vezetője. A több mint 80.000 négyzetméternyi területről kiszorult az autósforgalom, melyet többek között a felszín alatt vezettek el. A Manzanares folyó rehabilitációja mellett a természetközeli építészet elemei is megmutatkoznak: találunk itt parkokat, hidakat, kerékpárutakat, fedett teniszpályákat, focipályát, mászófalat, de gördeszka parkot és BMX pályát is. A beruházás 2011-ben fejeződött be és csaknem 47 projekt valósult meg a gyönyörűen parkosított övezetben közel 280 millió euróból. 

Rafael López, a madridi Városi Tanács, Éghajlatváltozási Osztályának vezetője beszél a Manzanares folyó rehabilitációjának részleteiről. A résztvevőknek alkalmuk volt személyesen is megnézni a kialakított mesterséges parkot  a Manzanares folyó partján.Manzanares folyó

Ezt követően a csapat vonatra szállt és Las Rozas de Madrid felé vette az irányt, ahol Juan Vincente, a helyi önkormányzat természetes környezet megóvásáért felelős munkatársa várta a résztvevőket. Elsőként egy ökoiskolába látogattunk el, ahol az oktatásban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés. Az általános iskola 2010-2013 között részt vett a Las Rozas por el clima című LIFE projektben is (http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3490&docType=pdf). A gyerekeknek lehetőségük van saját maguk termeszteni növényeket az iskola udvarán kialakított veteményeskertben, de különböző fenntarthatósággal kapcsolatos versenyeket, rajzpályázatokat és kiállításokat is szerveznek az iskolában. A környezeti nevelést és szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni.

A délutáni program részeként a résztvevők megtekintettek még egy parkot, ahol egy telefonos applikáció segítségével szabályozott az öntözés, valamint az önkormányzat főépületéhez kapcsolódó napelem parkot. Az applikáció segítségével sok víz megspórolható, de még fenntarthatóbb lenne a rendszer működtetése, ha az öntözővizet a lehullott és összegyűjtött csapadékvízből fedeznék. Az önkormányzat elektromos autók részére létrehozott egy töltőállomást, melynek energiáját a parkoló tetejére telepített napelemek biztosítják. Az állomáson bárki ingyenesen töltheti fel járművét megújuló energiával. Az önkormányzat a saját épületének energiaigényének is nagy részét zöldenergiából fedezi, az épület tetejét lefedő napelemekből.

Az iskola területén kialakított veteményes kert.Az ökoiskola tanárai mesélnek arról. hogy miben más az iskolai élet náluk.  Napelemmel működő töltőállomás. Telefonról szabályozható öntözőrendszer.

A látogatás rámutatott, hogy hány féle különböző oldalról közelíthetjük meg az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképesség és tudatosság növelésének kérdéskörét. Fontos tapasztalat volt látni, hogy valódi változás különböző tevékenységek összehangolása mellett érhető csak el. Emellett lényeges a célcsoportok felé történő hatásos kommunikáció, az üzenet eljuttatása a különböző korcsoportok számára a hatékony bevonás érdekében. A látogatás során számos jó gyakorlatot láthattak a résztvevők szemléletformálással kapcsolatban, melyek a LIFE-MICACC projektben is átültethetők lesznek a projekt eredmények népszerűsítése és tudatosságnövelés támogatása céljából.

A LIFE SHARE projektről bővebben (angolul): http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5679&docType=pdf

Készítette: Hugyecz Bettina Lilla, projekt asszisztens, Belügyminisztérium

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS