LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Nemzetközi online konferencia a LIFE-MICACC projekt szervezésében

 

A LIFE-MICACC projekt szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a 2021. október 28-án 10 órától „Éghajlatváltozáshoz történő helyi szintű alkalmazkodás és a vízmegtartás lehetőségei a LIFE-MICACC projekt tapasztalatain keresztül” elnevezésű nemzetközi online konferenciára.

A konferencia lehetőséget hivatott teremteni arra, hogy a különböző országok önkormányzatai és vízügyes szakemberei bővíthessék tudásukat az éghajlatváltozáshoz történő helyi szintű alkalmazkodás különböző formáiról, és tapasztalatot cserélhessenek a vízgazdálkodást érintő éghajlati kihívásokról. A délelőtti felvezető előadások után délután interaktív formában folytatódik a rendezvény, mely során a vendégek is megoszthatják saját tapasztalataikat és jó gyakorlataikat, kiemelten az alábbi témák mentén.

Ezúton szeretnénk felhívni minden kedves érdeklődő figyelmét, hogy a konferencia munkanyelve angol, szinkrontolmácsot az eseményre nem tudunk biztosítani.

Az eseményeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A jelentkezési űrlap az alábbi linken érhető el: https://forms.gle/MLyta6mLbYyEN8UJ8
Jelentkezési határidő: 2021. október 25. (hétfő)

A regisztráció lezárását követő napokban email-en keresztül erősítjük meg a részvételi szándékot és megküldjük a Microsoft Teams belépéshez szükséges adatokat.

A konferencia eseményhez itt tud csatlakozni. Az esemény 10:00-kor kezdődik (CEST), de már 9:50-től (CEST) lehet csatlakozni. Javasoljuk, hogy Firefox vagy Chrome böngészőt használjon a hivatkozás megnyitásához, mivel az Internet Explorer használata során problémákat tapasztaltunk.

 

A rendezvény tervezett programja

 

10.00 – 10.10          Köszöntő – Dr. Számadó Róza, főosztályvezető - Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda

10.10 – 10.30     Vízgazdálkodási kihívások és lehetőségek Európában/a Duna régióban – Dr. Balatonyi László, prioritási területi koordinátor - Külgazdasági és Külügyminisztérium, EU Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály (EUSDR PA5)

10.30 – 10.50          A zöld-kék infrastruktúra megoldások szerepe az alkalmazkodásban – Dálnoky Noémi, osztályvezető - Innovációs és Technológiai Minisztérium

10.50 – 11.20          Globális kihívások, lokális válaszok – Farkas Viktor Mátyás, éghajlatvédelmi szakértő - WWF Magyarország Alapítvány

11.20 – 11.40          A LIFE-MICACC projekt eredményeinek bemutatása – Hercig Zsuzsanna, LIFE projekt szakmai vezető, Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

11.00 – 12.30          Interaktív beszélgetés, kérdések-válaszok

 

 

„A biztonság ára, településfejlesztés/tervezés és vízgazdálkodás”

A biztonságnak ára van. Hogyan érdemes megtervezni a települési szintű vízgazdálkodást és milyen helyi fejlesztések segíthetnek, annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk településünket és felkészüljünk a klímaváltozás jelentette kihívásokra?

„Vízmérleg: a vízhiány és víztöbblet problémája és kezelési lehetőségei”

A szélsőséges időjárási események egyre gyakrabban és kiszámíthatatlan módon jelentkeznek mindennapjainkban, elszenvedjük a túl kevés vagy éppen a túl sok víz által okozott negatív hatásokat. Miért kiemelt cél és hogyan tudja támogatni a víz természetes módon történő helyben, tájban megtartása a felborult egyensúly helyreállítását?

„Globalitás – lokalitás: gondolkodás és cselekvés helyben”

A világméretű kihívásokra célszerű helyben megtalálni a választ. De milyen módon lehet közösségként együtt gondolkodni és cselekedni? Mit tud tenni egy önkormányzat az alkalmazkodási lépések megtétele érdekében? Hogyan érdemes az érdeklődőket bevonni, velük kommunikálni? Miben rejlik a helyi megoldások ereje és jelentősége?

 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS