LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Megjelentek a 2020. évi LIFE pályázati felhívások

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. április 2-án megjelentek a LIFE program 2020. évi pályázati kiírásai az Európai Bizottság LIFE honlapján.

Az éghajlat-politikai pályázati csomagot ITT tudják letölteni.

Az idei évben jelentősen (több mint 28%-kal) növekedett az alprogram támogatási kerete az előző évhez képest! Az Európai Unió az idei évben 74,1 millió eurót különített el éghajlat-politikai hagyományos LIFE pályázatok támogatására az alábbi, kiemelt területek szerinti bontásban:

LIFE CLIMA kiemelt terület

Támogatható projekttípus

Rendelkezésre álló forrás

Az éghajlatváltozás mérséklése (CCM)

kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati projektek

35,9 millió euró

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz (CCA)

kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati projektek

30,2 millió euró

Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás (GIC)

tájékoztató és tudatosságnövelő, illetve stratégiai projektek

8 millió euró

Emellett a benyújtási határidő is csaknem egy hónappal meghosszabbításra került: 2020. október 6. (kedd) 16 óra.

Javasoljuk, hogy - amennyiben az idei évben LIFE éghajlat-politikai pályázat benyújtását tervezik - már most regisztráljanak az eProposal pályázói felületre, illetve olvassák el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által összeállított "LIFE CLIMA Kisokos 2020" tájékoztatót. Különös tekintettel hívjuk fel a figyelmüket az „Újdonságok” című, 3. fejezetre, amely több szempont (szakpolitikai, pénzügyi, adminisztratív) mentén összegzi az új felhívás – viszonylag jelentős – eltéréseit a korábbi évekhez képest.

Az Éghajlat-politika alprogrammal kapcsolatos egyéb tájékozódási lehetőségeket is szíves figyelmükbe ajánljuk:

Az Európai Bizottság által szervezett EU LIFE Infónappal kapcsolatban szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy az idei évben a hagyományos LIFE pályázóknak is lehetőségük nyílik rövid virtuális konzultációt folytatniuk az Európai Bizottság Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökségének (EASME) szakmailag illetékes projekttanácsadóival. Virtuális megbeszélésre szintén az EU LIFE Infónap regisztrációs felületén tudnak jelentkezni. Éghajlat-politikai tárgyú megbeszéléshez, kizárólag konkrét éghajlat-politikai pályázati ötlet megléte esetén, kérjük keressék Laura Giappichelli projekttanácsadó asszonyt. A regisztráció és a „face-2-face” időpontfoglalás menetét a fent megadott honlap „How does it work?” szekciója írja le részletesen.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya addig is bármilyen szakmai kérdésben örömmel áll az Önök rendelkezésére a barbara.kovacs@itm.gov.hu vagy a lifeclimate@itm.gov.hu e-mail címeken.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS