LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Mathias Corvinus Collegium diákjainak tanulmányútja Püspökszilágyon

2023. március 31-én az MCC Klímavédelmi Intézet tanulmányutat szervezett, melynek során a Collegium érdeklődő hallgatói testközelből ismerhették meg a WWF és a Belügyminisztérium közös partnersége által megvalósuló LIFE MICACC projektet.

Ebben nagy segítségünkre volt Kerpely Klára, a WWF Magyarország Éghajlatvédelmi programjának szakértője, aki a nap elején a szervezet székházában tartott egy rövid összefoglalót a programról. Megtudhattuk, hogy a LIFE-MICACC egy olyan projekt, mely segíti az éghajlatváltozás káros hatásainak leginkább kitett magyarországi kistelepüléseket a klímaváltozásra való felkészülésben, és egyben utat mutat a szélsőségeket kiegyenlítő, vízmegőrző vízgazdálkodás irányába. A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban lesznek felhőszakadások és villámárvizek, miközben az év többi időszakában kialakuló aszály is komoly nehézségeket okoz a települések számára. A projekt keretein belül 5 helyszínen próbáltak ki természetes víztartáson alapuló módszereket, az eddigi tapasztalatok alapján eredményesen. Ezeken a területeken egy-egy tipikus problémahalmaz kezelését tesztelték: Bátyán a településen összegyűjtött csapadékot elvezetés helyett egy tóban raktározzák, Rákócziújfaluban egy belvíz befogadására alkalmas tározót alakítottak ki, Ruzsán a technológiai víz hasznosítására dolgoztak ki megoldást, Tiszatarjánban egy elhanyagolt hullámtéri területet alakítottak át vízvisszatartásra, természetvédelmi célokra, és többek között az ökoturisztikai vonzerő növelésére, míg Püspökszilágyon a dombvidéki településeket gyakran fenyegető villámárvizek kezelésére találtak olcsó és fenntartható megoldást.

A bemutató után Püspökszilágyra látogattuk, hogy közelebbről megismerjük a falut és az ott létrejövő változásokat. A község polgármestere, Tordai Sándor és kollégája vezetettek körbe minket a településen, miközben elmesélték mekkora károkat okoznak a város és a lakosság tulajdonában a rendszeresen érkező kisebb-nagyobb villámárvizek. Megtekinthettük és megismerhettük azoknak a szivárgó rönkgátaknak a működését, melyeket a projekt segítségével telepítettek ezen kockázatok csökkentésére: ezen műtárgyak célja, hogy lassítsák a lefolyást és ezzel elősegítsék, a talaj vízmegőrzését. A Szilágyi-patak oldaltározóját pedig azért alakították ki, hogy ezen áradások vizét megtartsák, és azt hasznosítsák a szárazabb időszakban. A beszélgetés során meséltek még a további tervekről, de az ezeket lassító bürokratikus tényezőkről is.

Az erdész foglalkozású polgármester úr mesélt arról, hogy milyen összefogás alakult ki a község védelmének érdekében: a rönkgátakat helyben kitermelt fából készítették el a helyi önkéntesek. Fontosnak tartják informálni a lakosságot, így olyan földi és légi műszereket telepítettek a település több pontján, melyek többek között képesek mérni az aktuális belvízszintet, illetve előre jelezni a várható időjárást, ezzel elősegítve a hiteles információáramlást és a megfelelő felkészülési lehetőséget. Ezeket az eszközöket és infrastruktúrát mi is megismerhettük.

Környezetvédelem és pénzügy-számvitel szakos hallgatóként kimondottan hasznosnak találtam, hogy a program során a WWF LIFE-MICACC szakmai és pénzügyi vonatkozásairól egyaránt képet kaphattunk. Számomra érdekes volt, hogy egy ilyen projekt keretében megvalósuló, különböző tőkeigényű beruházások milyen mértékben csökkentik a kockázatot, és ezáltal hogyan térülnek meg. Továbbá az is, hogy testközelből tapasztalhattuk meg ezen intézkedések és projektek fontosságát, és azt, hogy igenis lehet hatékonyan tenni a klímaváltozás hatásai ellen. Külön örülök annak, hogy a település vezetése fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a környezetünk védelmét a fiatalok és a közösség körében. Ennek érdekében pedig közös szemétszedési akciót, papírhajóversenyt szerveznek és örökbefogadható patakszakaszokkal biztosítanák a táj élővilágának fennmaradását.

Készítette: Németh Regina, MCC Junior Hallgató

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS