LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

LIFE-MICACC applikáció (Cikksorozat 2. része)

A tudásmegosztó applikációról szóló cikksorozatunk 2. részében részletesen bemutatjuk az applikáció egyik fő elemét: a Menüt, ahol összegyűjtésre kerültek a természetes vízmegtartó megoldásokkal kapcsolatos hasznos információk.

A Megoldások almenüben három vízügyi probléma típusra kínálunk megoldásokat: Vízhiányra, Víztöbbletre és olyan Komplex problémákra, melyek során egyszerre jelent gondot a vízhiány és a víztöbblet. A Vízhiány és Víztöbblet tekintetében további alkategóriákra bontottuk a problémákat, hogy az érdeklődők minél könnyebben megtalálják a számukra releváns megoldási lehetőséget. Minden megoldás végén egy-két jó példát is megemlítünk, amire rákattintva elérhetővé válik egy leírás az adott konkrét megoldásról.

A Jó példák menüpontban külön almenüben szerepelnek egyes, Európában és Magyarországon már megvalósított jó gyakorlatok. Ezeket három további alkategóriára osztottuk. A térképes funkció segítségével könnyen kereshetünk a megoldások között, ha adott ország vagy tájegység jó gyakorlataira vagyunk kíváncsiak.

  

Amennyiben településén megvalósításra került valamilyen természetes vízmegtartó megoldás, vagy utazása során találkozott ilyennel, de nem találta meg a fent említett két menüpontban, úgy felhasználóként az applikáción keresztül jelezni tudja ezeket, melyet az üzemeltető később megjelenít az adott menüpontban. Ehhez a Főmenüben az Új probléma/megoldás jelentése címkére kell kattintania. A jelentésről részletesebben következő cikkünkben olvashat.

A Videótárba eddig feltöltésre kerültek a LIFE-MICACC projekt mintaterületeiről készült rövidfilmek és a projekt keretén belül megszervezett konferenciák előadásai is. A jövőben további vízgazdálkodással és a projekt eredményeivel kapcsolatos videók feltöltése várható.

A Szakmai háttér menüponton belül egyrészt igyekeztünk összegyűjteni azokat a jogszabályokat, amelyek természetes vízmegtartó megoldások megvalósításakor a beruházó számára fontosak lehetnek, másrészt pedig a projekt során megvalósított prototípusokról olvashatnak az érdeklődők rövid technológiai leírásokat. A Vízügyi intézmények almenüpontban találhatók azok a szakmai szervezetek, akik adatszolgáltatásaikkal segítségünkre voltak a projekt megvalósítása során. .

Konkrét elérhetőséget az applikációt üzemeltető PANNON Pro Innovációs Kft. munkatársaitól lehet kérni, az ő elérhetőségük a Kapcsolat menüpontban található.

A Hasznos oldalak menüpont alatt összegyűjtésre került a LIFE-MICACC hivatalos honlapja, és a Klímabarát Települések Szövetségének Jó gyakorlatok gyűjteménye, valamint a Life pályázatok hivatalos magyar és nemzetközi honlapja, ahol a felhasználók tájékozódhatnak az éppen aktuálisan meghirdetett pályázati lehetőségekről.

Az Előrejelzések, adatok menüpontban 5 olyan vízügyi honlap elérhetőségét gyűjtöttük össze, amin keresztül minden felhasználó tájékozódhat az aktuális időjárásról, az aszály veszélyeztetettség mértékéről, a vízállás adatokról, illetve a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszeren keresztül segítséget kaphat a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás során szükséges döntések meghozatalában. A Vízkockázat kalkulátor segítségével pedig a felhasználók értékelni tudják a tevékenységükkel járó vízügyi kockázatokat.

Reméljük sok hasznos információval gazdagodott, és a jövőben is gyakran tudja majd használni az applikáció folyamatosan bővülő tudástárát!

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS