LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Lengyelországi tanulmányúton jártak a LIFE-MICACC projekt résztvevői

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítő jó gyakorlatokkal ismerkedhetett meg a LIFE-MICACC projekt csapata a 2019. május 15-étől 17-éig tartó lengyelországi tanulmányúton. A lengyel Állami Erdészet munkatársai fogadtak bennünket és mutatták be éghajlatváltozással kapcsolatos programjukat előadás és helyszínbejárás formájában.

Az ottani erdőgazdálkodásban már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a klímaváltozás negatív hatásaira. Országszerte problémát jelent ugyanis a szárazodás és a talajvízszint süllyedése, egyre gyakoribbá váltak az aszályok és erdőtüzek, a fafajok egészségi állapota romlott, így jobban kitettek a különböző kórokozóknak és kártevőknek.

A lengyel Állami Erdészet munkatársai körbevezetik a csapatot az erdőben. Kialakított víztározó tó.

A fellépő problémákra válaszul két állami alkalmazkodási program indult Lengyelországban: egyik a síkvidéki, míg másik a hegyvidéki erdőségeket célozta meg. A cél a további szárazodás megállítása, talajvízszint és páratartalom növelése, erózió megállítása. Mindkét projektben több mint 3000 kisléptékű vízmegtartó megoldást valósítottak meg, illetve projektenként közel 1,3 millió m3 víztározó-kapacitást alakítottak ki a síkvidéki és a hegyvidéki területeken.

A tanulmányút résztvevői nagyon élvezik a tereplátogatást.

A beavatkozások között említhetjük a tározók, oldaltározók létrehozását, lefolyáslassító műtárgyak, zsilipek elhelyezését, hallépcsők kialakítását és utak, lejtős területek, partoldalak erózió elleni védelmét. A munkálatokhoz csak természetes anyagokat, természetközeli, kisléptékű megoldásokat használtak. A vízmegtartó megoldások anyagi hátterét 60%-ban Európai Uniós források biztosították, a fennmaradó részt pedig a hazai források bevonásával fedezték.

A beavatkozások eredményeképpen javult az erdők általános egészségi állapota, emelkedett a talajvíz szintje, csökkentek az eróziós károk és számos növény- és állatfaj populációja erősödött meg.

Mi, klímareferensek ezeken a tanulmányutakon igyekszünk a lehető legtöbb információt begyűjteni és minden látványt magunkba szívni, hogy utána azt megfelelő módon át tudjuk adni saját településünk, a vízgyűjtőnk, régiónk helyzetének javítása érdekében.

A tanulmányútról itt olvashat bővebb úti beszámolót:

https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/storage/dokumentumok/ti%20beszamolo_IV.%20kuelfoeldi%20tanulmanyut_vegleges.pdf

Szerző: Bálint Csaba, klímareferens, Rákócziújfalu Község Önkormányzata  

 

 

 

 

  

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS