LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Lengyel gazdák látogatása a LIFE-MICACC projekt 4 pilot helyszínén

A tanulmányút célja az volt, hogy megismerjék a LIFE-MICACC projekt keretében kialakított, a gyakorlatban jól működő vízmegőrző megoldásokat, módszereket, és olyan új ötleteket vigyenek haza, melyek által mérsékelni tudják településükön a szélsőséges időjárási események (aszályok, árvizek) negatív hatásait.

A delegáció tagjai négy helyszínre látogattak el: Ruzsa, Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu.

Ruzsán a Homokhátság agrárhelyzetével, az elsivatagosodás okozta problémákkal és annak megoldásaival ismerkedtek meg a Lengyelországból érkezett gazdák, akiket Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának igazgatója, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja kalauzolt a településen. A vendégeket Sánta Gizella polgármester köszöntötte. A delegáció megtekintette a falu lengyel áldozatoknak emléket állító emlékművét és a lengyel vonatkozású templomi ereklyéket is. A szakmai programok részeként a Csongrád-Csanád Megyei Agrárkamara szakembere a térség agrárhelyzetét mutatta be, ebéd után pedig ellátogattak két ruzsai tóhoz és a gazdakör elnökéhez, aki egy helyi gazdaság működését mutatta be a lengyel vendégeknek.

Ruzsán a lengyel gazdák megtekintették a második világháborúban, a település közelében lezuhant lengyel katonáknak emléket állító emlékművet is

Bátyán Fekete Csaba polgármester előadásában a belvíz, az aszály és a nyári hőhullámok jelentette kihívással, valamint az erre adott települési válasszal ismerkedtek meg a lengyel gazdák. A falu szélén elhelyezkedő régi agyaggödörből kialakított többmedencés tározótavat helyszíni bejárás keretében ismerték meg közelebbről a vendégek. Sok kérdés felmerült, melyre polgármester úr, az Agrárkamara megyei képviselői, és a helyben főként fűszerpaprikát és fokhagymát termesztő gazdálkodók válaszoltak meg.

Csoportkép a régi agyaggödör helyén kialakított bátyai tározó tónál

Püspökszilágyon a projekt ismertetőt követően Tordai Sándor polgármester körbevezette a lengyel delegációt a beavatkozás helyszínein: lehetőség nyílt megtekinteni néhány szivárgó rönkgátat, melyek villámárvíz idején lassítják a víz lefolyását; a projektben felújított terméskő hordalékfogókat, melyek segítik megelőzni a hordalék lemosódását; és az oldaltározót, mely befogadja, megtartja a többlet vizet és vizes élőhelyként vonzza a különböző növény- és állatfajokat. Emellett helyben gazdálkodók, növénytermesztők és méhész is megosztotta tapasztalatait a lengyelekkel.

Püspökszilágyon bemutatásra került a rönkgátakból, hordalékfogókból és oldaltározóból álló komplex vízmegtartó rendszer

Rákócziújfaluban Varga József polgármester bemutatta a projekt keretében átalakított belvízelvezető-csatornát és a szomszédos víztározót, majd levetítette a megvalósításról szóló kisfilmet. Ezt követően a lengyel gazdák a terepen saját szemükkel is megtekinthették, hogy mi valósult meg a MICACC projektben. A felmerülő kérdésekre polgármester úr, helyi gazdák, és Kiss Róbert a Nemzeti Agrárkamara JNSZM-i igazgatója adtak választ.

Előadás Rákócziújfalun a belvízelvezető csatorna vízmegtartás céljából történt átalakításáról

A LIFE-MICACC projektben résztvevő négy település arról számolhatott be a lengyel gazdálkodóknak, hogy a projektben megvalósított vízmegtartó fejlesztések, víztározók hatására jellemzően nőtt a környező területek terméshozama, és a talajvíz szintje is magasabb a kiinduló állapothoz képest. Ez is azt igazolja, hogy ezek a vízmegőrző, a többlet vizet a tájban megtartó megoldások lokálisan hatékonyak, és kedvezően hatnak a helyben gazdálkodók munkájára, a növénytermesztésre is.

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS