LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Lassan befejeződnek a kivitelezési munkálatok Tiszatarjánban

Tiszatarján Borsod-Abaúj-Zemplén megyének Mezőcsát járásában található. A település a Tisza partján fekszik, területének egynegyede a folyó árteréhez tartozik. Az ártér a kiszámíthatatlan, erőteljes áradásoknak, a tartós és egyre gyakoribb aszályoknak, valamint a belvíznek egyaránt rendkívüli mértékben kitett. Az árvíz terméskárokat és az invazív növényfajok elszaporodását eredményezi, az aszály pedig az ökoszisztéma, a mezőgazdaság és a rekreációs ágazat számára okoz vízhiányt, ami az érzékenységet nagymértékben növeli.

Alacsony vízállás a tiszatarjáni ártéren

Alacsony vízállás a tiszatarjáni ártéren

A helyi bioenergia termelés növelése, az invazív növényfajok visszaszorítása, a vízmegtartás, a félig természetes legeltetés és az ökoturizmus előmozdítása érdekében kisléptékű természetes vízmegtartó beavatkozásokat hajtanak végre a már említett ártérben, és a kubikgödrökkel borított külterületen. Az összekapcsolódó, állandó nyílt vízfelületek kialakításával természetes vízellátást biztosítanak a mezőgazdaság számára, élő- és itatóhelyet biztosítanak a víztáji fajoknak és a tiszatarjáni bivalyoknak, szürkemarháknak. 

Bivalyok és szürkemarhák a tó körüli területen.

A tiszatarjáni bivalyok.

Bivalyok és szürkemarhák a tó körüli területen

Ez a fajta megoldás ötvözi a természetes kockázatcsökkentést és az ellenállóképesség javulását a jövedelemforrások gazdasági diverzifikációjával. Az innovatív modellt az ökoturizmus és a megújuló energiát szolgáltató biomassza használata teszi gazdaságilag fenntarthatóvá. A biomasszát az invazív növényfajok felhasználásával állítják elő, melyet a település közintézményeiben használnak fűtőanyagként, kis mennyiségben pedig egy közeli erőműbe beszállítják. Az invazív fajok (gyalogakác) visszatérését fűzfák telepítésével (melyek később hozzájárulnak a biomassza termeléshez is) és az ártéri legeltetéssel igyekeznek megelőzni.

A tó jelenlegi képe a kialakítási munkálatokat követően (2020. május)

A tó jelenlegi képe a kialakítási munkálatokat követően (2020.május)

A kivitelezési munkálatok jó ütemben haladnak, a június végi határidőt a jelen körülmények között tarthatónak látja az Önkormányzat. Az új vizes élőhely kialakítása megtörtént, a vízvisszatartó műtárggyal kapcsolatos földmunkálatok befejeződtek.

A vízvisszatartó műtárgyak kihelyezése megtörtént.Vízvisszatartó műtárgy

Az elhelyezett vízvisszatartó műtárgyak

A tavakat elválasztó földgerinc átvágása megtörtént, a meredek rézsű kialakítását is befejezték már. A projekt keretében egy látogatóösvény is kialakításra kerül majd a tórendszer körül, ahol információs táblák és kültéri pihenésre alkalmas bútorok is kihelyezésre kerülnek. A tanösvény víz feletti részéhez tartozó stég már megépült, a tanösvény többi részéhez szükséges elemek (padok, táblák) beszerzése jelenleg még folyamatban van.

Elkészült az új stég.A földgerinc átvágása megtörtént.

A tanösvény vízfelszín feletti része és a földgerinc átvágása

A bivalyok tavának tervezett kibővítése a tiszatarjáni ártéren

A bivalyok tavának tervezett kibővítése a tiszatarjáni ártéren

(Készítette: Csaba Kinga, Ruzics Csilla)

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS