LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Kréta szigetén járt a LIFE-MICACC csapat

ADAPTtoCLIMA

(A LIFE14 CCA/GR/000928 azonosítószámú, „Alkalmazkodás az éghajlatváltozás mediterrán szigetek mezőgazdaságára gyakorolt hatásaihoz” című projekt)

 Második nemzetközi konferencia

 Kréta a mediterrán térség ötödik legnagyobb szigete, a Messzarai-síkságot leszámítva nagyrészt kopár hegyvonulatok tagolják. A tájat nyáron elnézve azt gondolnánk, hogy egy Magyarországnál is szárazabb területre érkeztünk. Kevesen tudják, hogy Kréta, főleg nyugati része egyáltalán nem száraz, az éves csapadékmennyiség eléri az 1500 millimétert (összehasonlításképpen: Magyarország éves csapadékmennyisége átlagosan 550-600 milliméter körül mozog). A probléma itt a csapadék eloszlásából adódik, ugyanis ennek a hatalmas mennyiségnek a 90%-a a téli időszakban hullik le, nyáron pedig nem hullik szinte semennyi. Így van mit tanulnunk vízgazdálkodás, klímaalkalmazkodás területén, hiszen a kiegyenlítetlen csapadékviszonyok itthon is egyre jellemzőbbek lesznek.

„Mindenképp fontos követni a Mediterráneumban zajló kutatásokat, főleg vízmegtartás témában, mivel a klímaváltozás és szárazodás hatásai ott a legerősebbek az előrejelzések alapján. Így a jó gyakorlatok gyűjtésének legalkalmasabb platformja.”  

Lakatos Boglárka, Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft.

 

2019. június végén a LIFE-MICACC projekt munkatársai azért utaztak Kréta szigetére, hogy részt vegyenek egy ott megvalósuló LIFE projekt keretében szervezett nemzetközi konferencián, melynek témája kifejezetten a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás volt. Nem csak az ottani vízgazdálkodási problémákról hallhattunk részletesen, a szervező LIFE projektben ugyanis Szicília és Ciprus szintén részt vesz. Ezen felül a konferencia valóban nemzetközi volt, érkeztek előadók Lengyelországból, Ausztráliából, és a Fülöp-szigetekről is.

„A LIFE ADAPTtoCLIMA konferencia legnagyobb hozadéka az volt, hogy láthattuk, a nemzetközi színtéren rengeteg olyan projekt van, amely a MICACC-hoz hasonló területen dolgozik. Sok előadásban hallottunk olyan munkáról, ami részben vagy egészben átfed a mi tevékenységünkkel, ami mindenképp bíztató.”

Farkas Mátyás, WWF Magyarország Alapítvány

 

Két napon keresztül, két párhuzamosan futó szekcióban hallgattunk előadásokat, először a várható hatásokról, majd megoldási javaslatokról külön a vízgazdálkodás és az agrárium vonatkozásában. Ezen felül volt szekció, amely kifejezetten a helyi szintű alkalmazkodásra, klímastratégiák készítésére fókuszált, és volt mitigációs részleg is.

„Alapvető tapasztalat, hogy Európában az alkalmazkodás egyre fontosabb, mind kormányzati, mind helyi szinten. Több olyan projektelemről is hallottunk beszámolókat, amelyek a MICACC akcióihoz hasonlóak.”

Kerpely Klára, WWF Magyarország Alapítvány

Az előadások közötti szünetben számos alkalmunk nyílt informális eszmecserére hasonló területen dolgozó szakemberekkel, így tudtunk hosszabban beszélni Vassilios Pisinaras-val, a LIFE AgroClimaWater munkatársával is.

 

Vassilios Pisinaras és a LIFE-MICACC csapat tagjai.

Nem utolsósorban a részvétel hozadéka volt az is, hogy a konferencián hallottak segítenek munkatársainknak felkészülni arra, hogy a következő két évben hasonló nemzetközi konferenciákon mutassák be a mi LIFE projektünket:

„Számomra a konferencia első napja tanulságosabb volt, nemcsak szakmai szempontból, de gyakorlati tapasztalatokat is szereztem arról, hogyan is kell egy jó előadást megtartani.”

Szabó Zsófi, Bátya Község Önkormányzata 

Mivel a LIFE-MICACC projekt még nincs abban a fázisban, hogy eredményeket mutathasson be, ezért mi egyelőre nem külön előadásban, hanem egy poszteren ismertettük a projekt öt mintaterületének specifikus problémáit és innovatív megoldási koncepcióit. A poszter elérhető az alábbi linken.

Program, előadások, és kéziratok a konferenciáról itt érhetők el: https://conference.adapt2clima.eu/

LIFE ADAPTtoCLIMA International Conference, 2019. 06. 25. Heraklion, Görögország

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS