LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

„Kármentesítés és rehabilitáció – Rozsdaövezetek és barnamezős beruházások” konferencia

Szeretnénk felhívni a figyelmet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szervezésében 2022. november 29-30-án (kedd-szerda) „Kármentesítés és rehabilitáció – Rozsdaövezetek és barnamezős beruházások” címmel megrendezésre kerülő  konferenciára. A konferencia helyszíne Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete (1083 Budapest, Ludovika tér 2.). A konferencia védnöke a Technológiai és Ipari Minisztérium Környezetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága.

A kétnapos konferencia résztvevői megismerhetik a szennyezett területek kármentesítésének globális trendjeit, a hazai programok kereteit és fejleményeit.
Bemutatásra kerül a megszűnő vállalkozások felszámolásánál jelentkező környezeti problémák kezelésének lehetőségeit taglaló – az Agrárminisztérium megbízásából ez év elején elkészült – útmutató, valamint ismertetjük a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, mentesítési eljárásokról. Szó lesz az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatainak felméréséről, a rehabilitációs eredményeinek, bemutatásáról is.
A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.
A nemzetközi és hazai kutatási és fejlesztési eredmények, jó példák ismertetése mellett egy aktuális rozsdaövezeti akcióterület helyszíni bejárásán is szembesülhetünk a rehabilitáció érdekében szükséges teendőkkel.
A programot, a felszámolási útmutatót ajánljuk mindazon államigazgatási szervek, hatóságok, önkormányzatok és vállalkozások figyelmébe, amelyek érintettek a bármilyen területhasználattal, funkcióváltással, felszámolással érintett eljárásban, szolgáltatásban, ezért számukra kedvezményes regisztrációt biztosítunk.

Bővebb információ és regisztráció a program honlapján érhető el, a programtervezet pedig innen tölthetik le.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS