LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Fenntartható Önkormányzatok Konferencián került bemutatásra a projekt

Forrás: WWF Magyarország Alapítvány

 

2023. szeptember 6-án két napos nemezközi konferencia vette kezdetét Fenntartható Önkormányzatok Konferencia (Sustainable Municipalities Conference) címmel, a CEESEN network és WWF Magyarország Alapítvány szervezésében. A rendezvénynek a Magnet Közösségi Ház adott otthont Budapesten, de lehetőség volt online formában is követni az előadásokat.

Forrás: WWF Magyarország Alapítvány

 

A konferencia különböző területeket érintve járta körül a fenntarthatóság témáját az önkormányzatok szemszögéből. A rendezvény első napján a résztvevők elismert szakemberek előadásain, illetve hazai és nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásán keresztül kaptak átfogó képet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, energiabiztonság és -függőség, valamint vízvisszatartás témákat érintve. A konferencia célja volt emellett, hogy lehetőséget biztosítson a települések jelenlegi helyzetének, alkalmazkodási lehetőségeinek és alkalmazott megoldásainak megvitatására, ennek céljából a szekció előadásokat panelbeszélgetések követték.

Forrás: WWF Magyarország Alapítvány

 

Az első nap délután kapott helyet a klímaadaptációval összefüggő előadások szekciója, melynek keretében került bemutatásra a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt és annak előzménye a LIFE-MICACC projekt vízmegtartó gyakorlattal kapcsolatos tapasztalatai. Dr. Szatzker Petra LIFE szakmai vezető „Vízvisszatartás a gyakorlatban – Helyi és regionális szinten” című előadása keretében. Az előadás érintette röviden Magyarország vízügyi helyzetét és a klímaváltozás erre gyakorolt hatásait, a természetes vízvisszatartó megoldások fontosságát és az önkormányzatok szerepét a hatékony alkalmazkodásban és a fenntarthatóság elősegítése érdekében. Emellett szó esett a LIFE-MICACC és a projektben megvalósult települési mintaprojektekről, illetve a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt demonstrációs kisvízgyűjtő területeiről és megoldásairól (önkormányzati pályázati programok, Vízgyűjtő Érdekegyeztető Fórumok). A konferencián elhangzott prezentáció az alábbi linken tekinthető meg: https://ceesen.org/wp-content/uploads/2023/09/ceesen-presentation-CA-02-petra-szatzker.pdf

Forrás: WWF Magyarország Alapítvány

 

A rendezvény második napján délelőtt 4 workshop került megrendezésre különböző témákban:

A konferencia záró programjaként a résztvevők helyszíni terepbejárások közül választhattak, amelyek során települési jó gyakorlatok kerültek meglátogatásra Budapest egyes kerületeiben (Terézváros, Józsefváros), illetve az agglomerációban (Csömör).


Forrás: WWF Magyarország Alapítvány

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS