LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Európai Kiváló Kormányzás Védjegy - Felhívás

Az Európa Tanács által, a legjobb európai gyakorlatot folytató, bizonyítottan magas minőségben kormányzó helyi önkormányzatok részére létrehozott Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) már Magyarországon is elérhető. Azok a demokrácia iránt elkötelezett polgármesterek, akik nemcsak jól vezetik a településüket, hanem ezt szívesen meg is mutatják mindenkinek, 2021. június 23-tól jelentkezhetnek a Védjegy elnyeréséért.

Az Európa Tanács 2024 júniusáig Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációt adott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége részére, amely így a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel a Kisvárosok Szövetségével és a Homo Oecologicus Alapítvánnyal együttműködve ítélheti oda évről-évre az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet a felhívásban meghatározott feltételeket teljesítő magyarországi helyi önkormányzatoknak.

Az ELoGE-ról

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi megjelölés, amelyet a programban résztvevő államok azon települései nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvének megfelelően működnek és ezt bizonyítják.

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet a legjobb európai gyakorlatot folytató helyi önkormányzatok nyerhetik el két évre, egy kristály dodekaéder formájában, aminek 12 oldalán a jó kormányzás 12 alapelve található.

Az Európa Tanács „Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája” által meghatározott jó kormányzás tizenkét alapelve a helyi önkormányzatokban, amelyek a pályázati eljárás során ellenőrzésre kerülnek:

 1. Választás. Az állampolgárok részvétele, tisztességes lebonyolítása, a képviselet összetétele
 2. Válaszkészség
 3. Eredményesség és hatékonyság
 4. Nyitottság és átláthatóság
 5. Jogállamiság
 6. Etikus magatartás
 7. Hatáskör és kapacitás
 8. Innováció és nyitottság a változásra
 9. Fenntarthatóság és hosszú távú elhivatottság
 10. Megbízható pénzügyi irányítás
 11. Emberi jogok, kulturális sokszínűség és társadalmi kohézió
 12. Elszámoltathatóság

 

A felelősségteljes kormányzás 12 elvének alkalmazásának ellenőrzése a következőket tartalmazza:

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet igénylő helyi önkormányzat:

Az ELoGE megszerzéséhez a helyi önkormányzat vezetésének a következőket kell végrehajtania, teljesítenie:

Az ELoGE programban való részvétel TELJESEN ingyenes – a pályázó önkormányzatnak regisztrációs díj, vagy egyéb költség fizetési kötelezettsége a Nemzeti Platform felé nincs.

 

Jelentkezés kezdete: 2021. június 23.

Jelentkezési határidő: 2021. október 15.

Ünnepélyes díjátadó időpontja: 2021. november 10.

 

További információk és jelentkezés: http://töosz.hu/eloge/

 

A TÖOSZ örömmel válaszol minden felmerülő kérdésre. A kapcsolatfelvétel érdekében, kérjük, keresse a program magyarországi menedzserét a TÖOSZ Titkárságon: Kolin Péter +36 30 341 3122 vagy küldjön e-mailt az alábbi címre: eloge@toosz.hu

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS