LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Elkezdődtek a kivitelezési munkálatok Bátyán

Bátya egy tökéletes prototípus a helyi közösségek számára, mely bemutatja, hogy hogyan lehet a több medencés vizesélőhelyeket a különböző vízzel kapcsolatos éghajlati események (jelen esetben aszály és szélsőséges esőzések) kezelésére használni. Az elmúlt években egyre inkább jellemző a településen az  alacsony éves csapadékmennyiség, ami a terület fekvéséből és jellegéből adódóan erős párolgással párosul. Ez utóbbi mennyisége számottevően meghaladja a csapadék éves mennyiségét, így erős szárazságot okoz. A nyári hónapok során már többször előfordult, hogy hetekig nem esett semmilyen csapadék.

Pálfay-féle aszályindexek alakulása

A másik kiemelt probléma a már említett kevés csapadék hirtelen lezúdulása, ami esetenként jégeső formájában éri a települést. Ezt az esetenkénti nagymennyiségű csapadékot a települési csatornák nem tudják elnyelni, így gyakran elönti a pincéket, illetve akadályozza a közlekedést az utcákon. Ezt a komplex problémát a település a LIFE-MICACC projekttel párhuzamosan a Regionális és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert fejlesztéssel igyekszik kezelni. Ennek eredményeképpen a csatornarendszerbe kerülő csapadékmennyiség a LIFE projekt víztározójába kerül majd, így részben biztosítja annak vízellátását.

2009. november és 2010. november között az Öregcsertő Csorna-Puszta mérőállomáson észlelt havi csapadékösszegek

A víztározó tó kétmedencés kialakításának köszönhetően az egyik medencében mindig lesz nyílt vízfelszíni elérhetőség, míg a másik változó élőhelyet biztosít. Ezzel nem csak a helyi vízkészletek mennyisége nő, hanem segítséget is nyújt a vízhiányos és vízbő időszakok közötti egyenlőtlenségek mérséklésében is. Az ilyen fajta természetes vízmegtartó megoldás még soha nem került tesztelésre hazánkban.

A munkagépek már elkezdték a kétmedencés víztározó tó kialakítását.A tározó tó egyik medencéje.

A tó kialakítási munkálatai – 2020. január - február

Szintén minden település külterületén találhatóak kubikgödrök, melyekből a kitermelt anyagot a helyi közösség a házak, középületek és gátak kialakításához használt fel. Ezek azonban elhanyagolódtak az évek során. Bátya településének külterületén két kubikgödör is található. A beavatkozásra szánt kubikgödör területén már elkészültek a víztározó tó kialakításával és a medencék közötti vízpótlást és vízelosztást biztosító műtárgyakkal. A szabálytalan, több medencéjű tó partját kotrással és lankás rézsű kialakításával hozták létre.

A munkálatok jó ütemben folynak.Fekete Csaba Bátya polgármestere a terepen ellenőrzni, hogy minden a tervek szerint halad-e.

A bátyai többmedencés víztározó tó

A tó közvetlen környezetében zöldítés céljából faültetést szervezett az Önkormányzat 2020 márciusában. A tó körüli területen közel 700 facsemetét ültettek el a helyiek (iskolások, óvodások, az önkormányzat munkatársai, a polgárőrség tagjai), projekt partnerekkel kiegészülve. Mi sem mutatja jobban a község lakosságának támogató hozzáállását, mint a rendezvényen való aktív részvétel, életkortól függetlenül.. Kiváló alkalom volt ez a szemléletformálásra, a közösség összekovácsolására. Reményeink szerint a közös „munka” gyümölcseként Bátya lakosai a jövőben is élettel fogják megtölteni a tó környékét, a kizöldellő parkot, és gyakran felkeresik majd - akár szabadidős pihenés céljából - a területet.

Az óvodások is lapátot fogtak, hogy segítsenek a felültetésben.A faületetésen részt vett projekt partnerek és a helyi lakosság, akik részt vettek a facsemeték elültetésében. A polgárőrség munkatársai is részt vettek a zöldítésben.

Faültetés Bátyán

 

A tavasz eljövetelével már szépen zöldülni kezdett a táj, illetve az állatok is elkezdték birtokba venni a tavat. A különböző mélységű medencékből kialakított rendszernek köszönhetően sekélyebb élőhely is kialakult, amit már most előszeretettel látogatnak kacsák és békák egyaránt.

A kacsák már birtokba vették a tározó tavat.A tározó tó.

A tó körüli parkba tervezett rekreációs eszközök, fa bútorok kihelyezése, illetve a parkosítási munkálatok befejezése még hátra van. A tározótó és a Vajas-csatorna közti esetleges vízpótláshoz szükséges vezeték megépítése is kivitelezésre vár jelenleg. Ezen munkálatokat tervezetten június 30-ig megvalósítja az Önkormányzat.

A bátyai csapadékvíz-tározó jövőbeni terve.

A bátyai csapadékvíz-tározó jövőbeni terve

(Készítette: Csaba Kinga, Ruzics Csilla)

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS