LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Elkészült a Víz + Őrzők társasjáték

A környezettudatosságra való nevelést már fiatalon érdemes elkezdeni a közoktatás területén is. Többek között ez a gondolat hívta életre azt az ötletet, melynek eredményeként végül megszületett a LIFE-MICACC projekt keretében a Víz+Őrzők (Vízmegőrzők) - Álld ki a (k)vízpróbát! című, elsősorban gyerekeknek szóló, kooperatív társasjáték.

A játék során a diákok nem csak a természetes vízmegtartó megoldások előnyeivel ismerkedhetnek meg, de azzal is, hogyan tud egy ilyen fejlesztést egy önkormányzat megvalósítani. A játékosok önkormányzati döntéshozók és szakemberek bőrébe bújva valósíthatják meg veszélyeztetett helyzetben lévő településük árvíz- és aszályvédelmi fejlesztéseit, projektjeit. Minderre azonban szűkös idő és erőforrás áll rendelkezésre. A diákoknak öt kör (a játékban ez öt év) alatt kell megvalósítaniuk azokat a fejlesztéseket, melyek csökkentik a település időjárásnak való kitettségét. A fejlesztési pontok elnyeréséhez kvíz kérdésekre kell választ adniuk. Ez a mechanika teszi sokrétűvé és több tantárgy szempontjából is hasznos oktatási eszközzé a Víz+Őrzők társasjátékot. A társasjátékot általános iskola 6. osztálytól ajánljuk, a kvíz kérdések természetismeret, biológia, földrajz, matematika és fizika tananyagokból lettek összeválogatva, ezzel átismételve és megerősítve a diákok természettudományos ismereteit. A természettudományos témakör mellett megjelennek az árvíz- és aszályvédelemmel, a természetes vízmegtartó megoldásokkal kapcsolatos ismereteket felmérő kérdések is. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával értékes Európai Uniós támogatást nyerhetnek el a játékosok, mely által könnyebben tudják a játék során az egyes fejlesztéseket is finanszírozni. Mindemellett a társasjátékhoz tartoznak alternatív témákat gyakoroltató kérdéscsomagok is, melyek segítségével a pedagógusok könnyebben fókuszálhatják a kvíz kérdéseket olyan tanagyagra, amit éppen ismételtetni szeretnének a diákokkal.

A Víz+Őrzők egy kooperatív társasjáték. A játék társas jellegét az adja, hogy a diákok nem egymással versenyeznek abban, hogy ki tudja előbb és szebben felépíteni ezeket a településvédelmi berendezéseket, hanem együtt kell működniük ahhoz, hogy a kitűzött határidőig meg tudják valósítani a fejlesztéseket. Együtt kell döntéseket hozniuk az önkormányzat gazdálkodásáról és a fejlesztések ütemezéséről is. A kvíz kérdéseket egymásnak teszik fel és válaszolják meg, így egyrészt mindannyian részesei lehetnek a megoldásnak, másrészt tanulhatnak egymástól. Egy társasjátékkal ideális esetben négy diák játszik, így a tanóra alatt több, kisebb csoportban tudnak együtt játékosan tanulni a gyerekek, a tanár felügyelete és irányítása mellett. Lehetőség van – az alapjátéktól eltérően – különböző játék variációkra is: a határidő módosításával, extrém időjárás kártyák beiktatásával, illetve 3 vagy 5 játékossal játszva.

A Víz+Őrzők társasjáték print & play verziója ingyenesen letölthető a honlap Tudástranszfer oldaláról.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS