LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

„Éghajlatváltozás és egészség” jelentés

Az éghajlatváltozás az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdéssé vált, de az emberek, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető hatásai, más szintén fontos kérdésekhez képest, eddig kevés figyelmet kaptak. Számos nemzetközi tanulmány és kiadvány készült már, amelyek globális szinten értékelik a klímaváltozás egészségkockázatait, így egyre inkább indokolttá vált egy kifejezetten Magyarország helyzetével foglalkozó „Éghajlatváltozás és egészség” című, a nemzetközi és hazai tudományos eredményeket összefoglaló jelentés elkészítése. Az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága 2020 júliusában megbízta az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpontot egy, ezzel a kérdéssel foglalkozó jelentés elkészítésével. A Kutatóközponthoz tartozó Szociológiai Intézetben már több mint 20 éve folynak az éghajlatváltozás és a társadalmi változások kapcsolatát vizsgáló kutatások, amelynek egy része szorosan kapcsolódik az „Éghajlatváltozás és egészség” témakörhöz. A Kutatóközpont a minél szélesebb körű együttműködés kialakítása érdekében a természet- és a társadalomtudományok különböző területein dolgozó neves szakembereket kért fel arra, hogy vegyenek részt a Jelentés és egy Kézikönyv elkészítésében, amely néhány megvalósítható programot és javaslatot mutat be, amelyek felhasználhatók a klímaváltozás egészségkockázatainak csökkentése céljából.

A Jelentés, a Jelentés Vezetői Összefoglalója és a Kézikönyv az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpontot honlapján elérthető:

Jelentés: https://tk.hu/uploads/files/2020/eghajlatvaltozas_egeeszseg_jelentes.pdf

Vezetői Összefoglaló: https://tk.hu/uploads/files/2020/eghajlatvaltozas_egeszseg_vezetoi.pdf

Kézikönyv: https://tk.hu/uploads/files/2020/eghajlatvalt_egeszseg_kezikonyv.pdf

A Jelentés legfontosabb megállapítása, hogy az éghajlatváltozás már jelenleg is veszélyezteti az emberek, az állatok és a növények egészségét. Az előrejelzések alapján pedig biztosra vehető, hogy ez a veszély az elkövetkező években és évtizedekben minden országban, így Magyarországon is növekedni fog. A bemutatott eredmények alapján a természet további várható változásaihoz való alkalmazkodásra akkor van lehetőség, ha egyéni, családi, közösségi és társadalmi szinten is megerősödnek az öko- és klímatudatos társadalmi értékek és normák és ennek eredményeként a helyi közösségek és a társadalmak újra békében élnek a természettel.

Bízunk benne, hogy a Jelentés és a Kézikönyv hozzájárul az éghajlatváltozás egészségkockázatainak csökkentéséhez és egy széles körű társadalmi együttműködés kialakításához. 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS