LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Cseppekből tavat Ruzsán

Lassan a végéhez közeledik a belterületi mesterséges, a tisztított ivóvíz dekantvizét megtartó tó beruházás Ruzsán, a Dózsa parkban. A több lépcsősre kialakított mederfenék, az átgondolt, ökológiai szempontok szerint kialakított tómeder lassan megtelik vízzel. A tó körüli környezet is kialakításra kerül: a növények telepítése megkezdődik, a kis sütőgető- és főzőhely is kijelölésre került, a fiatalok igényei szerint megszülető bmx pálya is készül. Szeretnénk, ha a településen egy új közösségi tér alakulna ki, amely azon kívül, hogy a lakosok számára a szabadidő elöltését teszi lehetővé, a fenntarthatóság, a víztakarékosság és a klímváltozáshoz való alkalmazmakodás jegyében egy másolható, tovább gondolható megoldás lenne más települések számára is. Ruzsa számára kiemelten fontos, hogy itt, a Duna-Tisza közi Homokhátságon, ahol a víz egyre nagyobb kincs, akár újszerű, úttörő megoldásokkal a településen bármilyen formában megjelenő vizeket megtartsuk, a vízgazdálkodást újra gondoljuk és ezen az úton tovább haladjunk.

Sánta Gizella, polgármester asszony sajtótájékoztatót tart a Dózsa parki mintaterületen. A markoló már a helyszínen. Kezdetét vette a tómeder kialakítása.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS