LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Bátyán folytatódott a sajtókirándulások sora

 

A projekt keretében megrendezésre kerülő negyedik terepbejárással egybekötött sajtótájékoztatóra Bátyán került sor 2020. október 8-án. A megjelent média munkatársakat, helyi lakosokat és helyi civil szervezet képviselőit Fekete Csaba polgármester úr köszöntötte elsőként, majd sorban Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár (Belügyminisztérium), Farkas V. Mátyás éghajlatvédelmi szakértő (WWF Magyarország Alapítvány) és Dr. Balatonyi László főosztályvezető úr (Országos Vízügyi Főigazgatóság) beszéde követte. A köszöntő beszédek után a sajtó munkatársak tehették fel kérdéseiket a megjelent projekt partnerekhez, majd ezt követően helyszíni terepbejárással folytatódott a program, ahol a megjelentek közelről is megismerhették a településen megvalósult komplex természetes vízmegtartó megoldás minta projektjét.

Bátyán a hirtelen lezúduló csapadék gyakran elöntött néhány utcát és pincét. Azonban a gyors elvezetés helyett az esővíz megőrzése mellett döntött a településvezetés, hiszen az évi csapadékmennyiség Bátyán sem haladja meg az 550 mm-t, ami jóval kevesebb a szükségesnél. A MICACC projekt keretében az összegyűjtött esővizet egy régi, korábban elhanyagolt, illegális hulladéklerakóként használt anyagnyerőhelyre (agyaggödör, kubikgödör) vezették a falu szélén, ezzel egy mintegy 1 hektáros vizesélőhelyet hoztak létre. Az így születő kis tó megőrzi Bátya értékes vízkincsét a szárazabb időkre, beszivárogva visszapótolja a talajvizet, elpárologva pedig javítja a mikroklímát, táplálja a növényzetet és mérsékli a klímaváltozás hatásait.

A rendezvény jó hangulatban telt és számos országos, regionális és helyi médium közölt cikket, videót, hanganyagot az eseményről. Bízunk benne, hogy a sajtókirándulás által minél többen megismerik e széleskörű együttműködésben megvalósult minta projektet és Bátya példáját követve egyre több hasonló kisléptékű NWRM megoldás születik hazánkban.

A sajtókirándulásról készült további képeket a Galériában találnak.

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS