LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Az utolsó sajtókirándulásra Ruzsán került sor

A projekt keretében szervezett ötödik, egyben utolsó terepbejárással egybekötött sajtótájékoztatóra 2020. október 13-án került sor Ruzsán. A megjelent média munkatársakat, helyi lakosokat és helyi civil szervezet képviselőit Sánta Gizella polgármester asszony köszöntötte elsőként, majd sorban Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár úr (Belügyminisztérium), Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő (WWF Magyarország Alapítvány),  Dr. Balatonyi László főosztályvezető úr (Országos Vízügyi Főigazgatóság), Vass Tibor a helyi Gazdakör elnöke és Balla Iván a ruzsai természetes vízmegtartó megoldások műszaki tervezője, kivitelezője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A köszöntő beszédek után a sajtó munkatársak tehették fel kérdéseiket a megjelent projekt partnerekhez, majd ezt követően helyszíni terepbejárással folytatódott a program, ahol a megjelentek közelről is megismerhették a településen megvalósult komplex természetes vízmegtartó megoldás minta projektjét.

Ruzsa a Duna-Tisza közi Homokhátságon helyezkedik el, ami az ország legszárazabb területe, magyar sivatagként is emlegetik a területet. Évtizedek óta tartó vízhiány jellemzi a térséget és a teljes elsivatagosodás veszélye is fenyegeti. Ruzsát erőteljes vízszivárgás jellemzi, a település vízvisszatartó képessége alacsony, melynek eredményeként a klímaváltozás negatív hatásainak nagymértékben kitett. A MICACC projekt keretében több helyen történt beavatkozás, egy belterületi és egy külterületi tó került kialakításra, illetve egy csatornahálózat rehabilitálásra. A település célja a csapadékvíz és szennyvíztisztító telepekről és az ivóvíz-kezelő folyamatból elfolyó szürkevíz helyben tartása, bel- és külterületen egyaránt. Magyarországon nincs példa a szürkevíz visszatartásán alapuló felszín alatti vízkészlet-visszapótlásra, annak ellenére, hogy a jelenlegi szennyvíz- és ivóvíz-kezelési technológiákból megfelelő minőségű elfolyó víz keletkezik. A projekt keretében létrehozott mintegy 2 hektárnyi területű tározó tavak tehát megőrzik az értékes vízkincset, beszivárogva visszapótolja a talajvizet, elpárologva pedig javítja a mikroklímát, táplálja a növényzetet és mérsékli a klímaváltozás hatásait.

A rendezvényen számos országos, regionális és helyi médium jelent meg és közölt cikket, videót, hanganyagot az eseményről, a megvalósult eredményekről. Bízunk benne, hogy a sajtókirándulások következtében születő hírek, beszámolók révén minél többen megismerik e széleskörű együttműködésben megvalósult minta projektet és Ruzsa példáját követve egyre több hasonló kisléptékű NWRM megoldás születik hazánkban.

A sajtókirándulásról készült további képeket a Galériában találnak.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS