LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Átadóünnepség Püspökszilágyon

 

Tordai Sándor polgármester úr ünnepélyesen köszönti a megjelenteket.  Az érdeklődők kisvonattal járhatták be a beavatkozási helyszíneket és tekinthették meg a megvalósult beruházásokat.  

A településen az utóbbi évtizedekben jelentős problémát okoztak az egyre növekvő villámárvizek. Ezek pusztítása nagyrészt a természetben a talajok erodálódásával, a növényzetben tett károkkal, az épített környezetben pedig az ingatlanokban, ingóságokban keletkezett károkban mutatkozott meg.

A beavatkozás során a Szilágyi-patak település feletti részén több helyen rönkgátak és fenékküszöbök épültek, melyek lassítani tudják a leömlő csapadékot és várhatóan csökkenteni fogják a szállított hordalék mennyiségét. A megtartott vízmennyiség az aszályos időben segíteni tud a környező földek öntözésében is. A Szilágyi-patakon a település alatti részén egy komplex vizesélőhely került kialakításra. Egy kialakított tórendszer segítségével több ezer köbméter vizet képesek ezentúl tárolni, mely a környezet aszálynak való kitettségét csökkenti, továbbá a vízkedvelő flórának és faunának nyújt otthont.

A megnyitó során a LIFE-MICACC projekten kívül átadásra került további hat, az Önkormányzat által megvalósított fejlesztés (többek között egészségügyi fejlesztés, közműhálózat-fejlesztés, közútfejlesztés).

A település lakossága ezen a napon egy kisvonattal járhatta be a települést, mely minden beruházás helyén megállt, és bemutatásra kerültek a megvalósult eredmények a beavatkozás helyszínein.

Reméljük, hogy a többi partnertelepülésünkön is hasonlóan jó eredménnyel zárulnak majd a kivitelezések és például szolgálhatnak az ország többi, hasonló problémával küzdő települése számára is.

 

Készítette: Torda András Lajos, települési szakértő, BM ÖKI

 

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS