LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

Április elején elkezdődtek a kivitelezési munkálatok Rákócziújfaluban

A Tisza vízgyűjtőjének középső szakaszán található Rákócziújfalu rendkívül kitett a belvízi elöntéseknek és a növekvő vízhiánynak, melyet a környéken folyó intenzív mezőgazdaság még jobban felgyorsít. A tervezett prototípus megoldás integrált földhasználati és vízgazdálkodási gyakorlatot fog biztosítani, válaszként a helyi vízzel kapcsolatos kockázatokra, legyen az árvíz, belvíz, aszály, hőhullámok vagy heves esőzés. Ezen prototípus megoldásként szolgálhat olyan régiók számára, ahol a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ellátási láncai nagy hatással vannak a terület vízkészleteire. A mezőgazdaság által dominált területen a legfőbb cél a belvíz és a heves esőzés okozta vízfelesleg megtartása egy víztározóban, így mérsékelve az aszályos időszak során kialakuló vízhiányt.

90 napos csapadékösszeg-anomáliák (2019)

90 napos csapadékösszeg-anomáliák (2019)

Forrás: OMSZ

A Tisza egykori árterén számos helyen találhatók olyan mélyfekvésű területek, ahol ilyen víztározó tó kialakítására remek lehetőség nyílhat. Rákócziújfalu esetében a település külterületén található csatornahálózat kerül átalakításra, a víz megtartására alkalmas műtárgyakkal. Ez eddig belvíz és esővíz megtartása céljából nem került használatra. A külső csatornahálózatba fog majd becsatlakozni a község belterületi csapadékvíz-elvezető hálózata is, illetve a közelben található halastó és a Nagykunsági Főcsatorna is alkalmas vízpótlásra. Ezt kapcsoljuk össze a már korábban említett mélyfekvésű, rossz minőségű mezőgazdasági talajon kialakított víztározó tóval. Így egyúttal létrejön egy 0,6 hektárnyi vizesélőhely is, melynek kialakításához a meglévő hordalék eltávolítására, illetve egy gát és egy vízmegtartó műtárgy megépítésére van szükség.

A kültéri csatornahálózat.A kültéri csatornahálózat és a tóhoz csatlakozásának kialakítása

A kültéri csatornahálózat és a tóhoz csatlakozásának kialakítása

Jelenleg a víztározó tó kialakításán dolgoznak a településen. A humuszréteg letermelése megtörtént, illetve a tározótér is elnyerte a végleges formáját és kiterjedését, habár annak mélységén még dolgoznak. A kitermelés során medertöréseket és padkákat alakítanak ki, ami a vizesélőhely biodiverzitásának kialakulásához nagyban hozzájárul. Hamarosan befejezik a meder kialakítását a tározó térben, ezzel párhuzamosan zajlanak a kilátó domb kialakításának földmunkái. A csatornában jelenleg víz áll, ami habár a projekt egyik kiemelt célja, a kialakítási munkálatokat szempontjából nem kedvező. Azonban bízunk benne, hogy a szükséges  alapozási munkálatok is hamarosan megkezdődhetnek.

Elkezdődött a tározó tó kialakítása körüli munkálatok.

A tározótérben medertörések és padkák kerülnek kialakításra.

A víztározó tó és a műtárgyak kialakítása

A beruházás teret ad a zöldfelületek növelésére is, ami nem csak annak oxigéntermelő mivolta végett válik hasznossá, hanem azért is fontos, mert az egyes növényeknek vízmegkötő ereje van.  A későbbiekben rekreációs célokra is alkalmas területen az Önkormányzat tervei szerint szalonnasütő, padok és asztalok kerülnek elhelyezésre, sőt még egy kilátót is terveznek építeni.

A rákócziújfalui belvíztározó elképzelt jövőképe magas vízállás idején

A rákócziújfalui belvíztározó elképzelt jövőképe magas vízállás idején

(Készítette: Csaba Kinga, Ruzics Csilla)

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS