LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

A Tisza élővilágának emléknapja

Monoki Ákos a Közép-Tisza - Jászság Természetvédelmi Tájegység vezetője előadja előadását.

Forrás: www.marthfu.hu

A Klímabarát Települések Szövetsége a LIFE-MICACC projekt keretében számos tudatosságnövelő rendezvényt szervez, melyek célja felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra és a vizeink védelmének megőrzésére.

2019. február 1-jén a Tisza élővilágának emléknapján a Klímabarát Települések Szövetségének tagja, a természeti szépségekben gazdag Tisza-parti kisváros, Martfű adott otthont a folyóval kapcsolatos ismeretterjesztő szakelőadásnak.

A magyar természetvédelem történetének egyik legsötétebb fejezeteként híresült el a 2000. év eleje: 2000. január 31-én történt ugyanis, hogy a Szamos felső folyásának a vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul bányavállalat ülepítő tavának gátszakadása miatt több mint százezer köbméter cianiddal és nehézfémekkel szennyező víz került a Szamos és a Tisza folyókba.

A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. Az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozatával február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

Február 1-jén a Tiszára emlékezve az egyik legszebb Tisza-parti város, Martfű Városi Művelődési Központja adott otthont Monoki Ákos tájegységvezető (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Közép-Tisza - Jászság Természetvédelmi Tájegység) „A Tisza-folyó mint élőhely" című előadásának.

A természetvédelmi szakember vetítéssel egybekötött bemutatójában részletesen ismertette nemcsak a Tiszának, de a Kárpát-medencében fellelhető vizes élőhelyeknek, folyóknak és élőviláguknak a jelentőségét, az éghajlatváltozás mérséklésére gyakorolt kedvező hatásukat, természeti értékeit is – külön kiemelve a lakosság szerepét a folyóink természetes állapotának megőrzésében. Példaként hozta fel az ártéri idős fák kiemelt szerepét, melyeket éppen ezért az átlagosnál nagyobb megbecsüléssel kellene övezni.

Az érdeklődőknek átfogó képet nyújtott a helyi élővilágot veszélyeztető tényezőkről, a fajok számának csökkenéséről, a káros emberi hatásokról csakúgy, mint a hivatásos természetvédelmi szakemberek mindennapi erőfeszítéseiről és eredményeiről.

A rendezvényt a Klímabarát Települések Szövetsége szervezte a helyi Városszépítő Egyesület közreműködésével.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS