LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

A Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform ülésén mutatkozott be a LIFE-MICACC projekt

A Pest Megyei Közgyűlés 2019. október 4-én tartotta meg nyolcadik éghajlatváltozási platform összejövetelét. A rendezvényen több hazai szaktekintély hívta fel a figyelmet a klímaváltozás és a csapadékvíz-gazdálkodás jelentőségére.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnökének köszöntőjét követően, dr. Buzás Kálmán (BME VKKT) a települések adaptációs lehetőségeiről és az éghajlatváltozással módosult viszonyok kérdésköréről beszélt, majd rátért a méretezési módszerekre (múlt-jelen-jövő tekintetében) és bemutatta a tervezési és a hálózat-üzemeltetési módszereket.

Dr. Nagy Zsuzsanna, a DHI Hungary vezetője ismertette a települési csapadékvíz-gazdálkodási koncepciót, rátérve a tervezés és a fenntartható hosszútávú települési beruházások és a klímastratégiák fontosságára. A következőkben ismertetett néhány mintaértékű megoldást a komplex elemzés jegyében. Továbbá, bemutatta a csapadékvíz-elöntések csökkentésére irányuló korszerű és okos alkalmazásokat, hazai példákon keresztül.

Ezt követően Hercig Zsuzsanna, LIFE szakmai vezető, a BM Önkormányzati Koordinációs Iroda részéről tartotta meg előadását, melynek során bemutatta a BM által koordinált és 9 további partner által megvalósított LIFE-MICACC projektet. Előadásában kitért az ökoszisztéma-alapú adaptációs módszerek különféle kedvező hatásaira a vízgazdálkodás és a fenntartható területhasználat szempontjából települési és vízgyűjtő szinten, illetve beszámolt a projekt célkitűzéseiről és az eddig elért eredményeiről.

Az utolsó előadást Begyik András, a KTSZ LIFE-MICACC vezető projektkoordinátorától hallhattuk. Bemutatta a LIFE-MICACC projekt keretében elkészült 4 szakmai dokumentumot: „Csapadékgazdálkodás otthon”, „Zöldtetők”, „Vizes élőhelyek ökoszisztéma-szolgáltatásai”, „Klíma-reziliens településrendezés”. Elmondta, hogy a kiadványok figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő céllal készültek mind a település vezetői, mind a lakosok részére. Végezetül, röviden beszámolt a projektben megvalósult tanulmányutakról és tréningekről is.

A platform tagok érdeklődve hallgatják Hercig Zsuzsanna (Belügyminisztérium, szakmai vazető) előadását a projektről.Begyik András (Klímabarát Települések Szövetsége, vezető projektkoordinátor) bemutatja a projekt keretében eékészült szakmai kiadványokat. Az elkészült 4 szakmai kiadvány.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS