LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

A LIFE-MICACC projekt megvalósítóinak csehországi tanulmányútja

A LIFE-MICACC projekt megvalósítóinak csehországi tanulmányútja

 

Az első külföldi tanulmányút alkalmával 2018. május 15-16. között Csehországba (Šardice, Hostivice, Nenačovice) látogatott a LIFE-MICACC csapat. A májusi cseh tanulmányúton a projekt társult kedvezményezett partnerein túl a projektben több külső együttműködő partnerként szerepet játszó önkormányzat is képviseltette magát.

A kétnapos út során folyamatosan zuhogó eső nem szegte kedvét sem a látogatóknak, sem cseh vendéglátóinknak, lelkesen és büszkén mutatták be projektjeiket, a magyar résztvevők pedig sorra tették fel kérdéseiket a projekt tervezéssel, finanszírozással és a megvalósítással kapcsolatban. Hostivice községben külön örültek látogatásunknak és hogy meghoztuk az esős időt, mivel ez volt az idei évben az első esőzés a településen.

Petr Marada, helyi gazdálkodó térképen mutatja a beavatkozási területeket a tanulmányúton résztvevőknek. A kétnapos tanulmányút első napján a dél-csehországi Šardice község és a környező települések határában lévő természet közeli megoldásokat mutatta be Petr Marada helyi gazdálkodó, egyetemi tanár. A meglátogatott helyszíneken korábban intenzív, monokultúrás mezőgazdasági termelés folyt a vizes élőhely megszüntetésével és a fás szárú növényzetkiirtásával. Ennek következtében talajeróziós és degradációs folyamatok indultak el. Ezek együttes hatására tovább erősödtek a klímaváltozás negatív következményei, mint a hosszú aszályos időszakok és az azokat követő hirtelen lezúduló villámárvizek. A projektek során különféle tájrehabilitációs folyamatok révén a területekből egy zöldebb és természetközelibb élőhelyet varázsolt a helyi gazdálkodó.

Patak szakasz vissza-kanyargósítása Hostivice településén.

A második nap a Prága agglomerációs övezetében található Hostivice és Nenačovice községét látogatták meg a tanulmányút résztvevői. Ahogy arról Tomás Just főosztályvezető úr beszámolt a résztvevőknek, mind a két településen egy korábban kiegyenesítéssel szabályozott patak szakasz vissza-kanyargósítása történt meg, mely hatására a lassabb lefolyású víz a kialakított szélesebb zöld sávban tud maradni az árvizek idején is, csökkentve az árvíz-kockázatot, és növelve a terület vízvisszatartását.

A két nap alatt a résztvevők hasznos gyakorlati tapasztalatokkal, új élményekkel, ötletekkel gazdagodtak. A tanulmányút remek lehetőség volt, hogy a résztvevők megismerjék egymást, településeik helyzetét, kihívásait és közösen gondolkozzanak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás helyi szintű megoldásain.

A hazai LIFE-MICACC projekt keretében több országba is tervezünk tanulmányutakat, melyek célja a természetes vízmegtartó megoldások (Natural Water Retention Measures, NWRM) európai helyszíneken történő megvalósulásának megismertetése a hazai önkormányzati vezetők és szakemberek számára, a tudás- és tapasztalatcsere érdekében.

A cseh projektekről bővebb leírást itt talál: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/dokumentumok

 

 

A tanulmányon résztvevő projekt partnerek.

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS