LIFE-MICACC projekt
LIFE16 CCA/HU/000115

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése
az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében"

A LIFE-MICACC projekt képviselőinek részvétele a LIFE INFONAP 2018 rendezvényen

A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. szervezésében 2018. május 10-én rendezték meg a LIFE INFONAP 2018 eseményt Dobogókőn. Az információs napon megjelenteket előbb Kiss Antal miniszteri biztos (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), majd szintén az NFM képviseletében Dr. Makai Martina helyettes államtitkár asszony köszöntötte.

Kiss Antal, miniszteri biztos, az MFK Magyar Fejlesztési Központ ügyvezetője köszönti a vendégeketA délelőtti előadásokon keresztül a vendégek a LIFE Program természetvédelmi (Bokor Veronika, Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály), környezetvédelmi (Novák Judit Eszter, Földművelésügyi Minisztérium, Környezetfejlesztési és -stratégiai Főosztály) és éghajlat-politika (Kovács Barbara, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztály) témájú pályázati felhívásokkal ismerkedhettek meg közelebbről. Az előadók a különböző területek kapcsán ismertették a projekt témákat és típusokat, a pályázati kritériumokat, a pályázat benyújtásának menetét és egyéb fontos információkkal látták el a hallgatóságot.

Ezt követte Heilmann Diána prezentációja, aki az Európai Bizottság Külső Monitoring Csoportjának (NEEMO) magyar tagja. Előadásában a LIFE projektek végrehajtásával kapcsolatos észrevételeit és a monitoring látogatások során szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Az ebédszünetet követően két külföldi vendég előadását hallgathatták meg a vendégek. Elsőként, Dr. Konstantinos Moustakas, az Athéni Műszaki Egyetem oktatója tartott előadást a SOL-BRINE és más sikeresen zárult LIFE projektről. A SOL-BRINE projekt során egy korszerű, autonóm energiarendszer elvén működő tengervíz sótalanító üzem került megvalósításra Tinos-szigetén, mely a sóoldat felszabadulásával járó vízszennyezés és környezeti károk problémájára jelentett megoldást.

Őt követte Ferran Paune, környezetvédelmi tanácsadó, aki a MONTSERRAT projektet mutatta be. A projekt egy innovatív eszköz alkalmazásával a Barcelona környéki térségek felhagyott erdőterületein a biológiai sokféleség növelését célozta meg a szarvasmarhával történő erdei legeltetés bevezetésével. Az előadók a közönséget hasznos tanácsokkal is ellátták. Megosztották gyakorlati tapasztalataikat, és azt is kiemelték, hogy milyen elemekre, mely pontokra ügyeljenek a pályázók, továbbá ismertették, hogy milyen tényezőket tartanak a siker kulcsának saját projektjeik esetében. Mindkét előadó kiemelte, hogy a megfelelő partnerek kiválasztása mellett mennyire fontos az állami és társadalmi bevonás, tudatosságnövelés. Azt is hangsúlyozták a külföldi előadók, hogy véleményük szerint a projekt eredmények fenntarthatóságát és replikálhatóságát kell elsősorban megcélozni.

Az előadásokat követően alkalom nyílt a személyes beszélgetésekre, ahol a meghívott vendégek közvetlenebb formában tudták feltenni kérdéseiket az előadóknak. A LIFE-MICACC projektet képviselő kollégák hasznos információkkal tértek haza, melyeket a projektcélok elérésében fognak tudni kamatoztatni. Kapcsolatépítésre is kiváló lehetőséget nyújtott a rendezvény mind hazai, mind nemzetközi tekintetben. A bemutatott görög projekt remek példát nyújt számunkra a társadalmi szereplők, helyi érintettek projekt megvalósításba történő bevonására, valamint a projekt eredménytermékeinek hatékony megosztásába is.

Az eseményről bővebb információ és az eseményen elhangzott előadások a következő oldalon érhetők el: http://lifepalyazatok.eu/home_hu.html.

 

Projekt partnerek

Belügyminisztérium (BM) Bátya Község Önkormányzata Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. (PANNON) Püspökszilágy Község Önkormányzata Rákócziújfalu Község Önkormányzata Ruzsa Község Önkormányzata Tiszatarján Község Önkormányzata WWF Magyarország Alapítvány (WWF) LIFE LOGOS 4 WATERS