Települési sérülékenység és alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz című LIFE-MICACC online képzés
  • Bejelentkezés
Oldalsáv megjelenítése

Navigációs útvonal

Köszöntő

Köszöntjük a LIFE-MICACC projekt online képzési oldalán!


A LIFE-MICACC projekt 2017. szeptember 1. és 2021. november 30. között valósult meg azzal az átfogó célkitűzéssel, hogy javítsa a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, a klímaváltozásból fakadó kockázatok csökkentésével. E célból a projekt során öt hazai önkormányzatnál kerültek megtervezésre, kivitelezésre és tesztelésre ún. természetes vízmegtartó megoldások (prototípusok), melyek modell megoldásként szolgálhatnak más önkormányzatok számára is. A projekt keretében megtartott klímaadaptációs tréningek tapasztalatait összegyűjtve és az elkészült tréninganyag nyomán létrehoztunk egy olyan e-learning tudásanyagot, mely támogatja az interaktív tudásbővítést. Az egyes témák (modulok) logikailag egymásra épülve követik egymást egy általunk javasolt sorrendben. (A témákat nem kötelező ebben a sorrendben átolvasni, de nagyban segíti a megértést, így mi ezt ajánljuk.)

Reméljük, segítségére leszünk a klímaváltozáshoz kapcsolódó ismeretek megszerzésében, és tréning anyagaink feldolgozásával hasznos információkat kap a következő témákban:
  • Melyek az éghajlatváltozás alapvető fogalmai és folyamatai?
  • Hogyan lehet a vízzel kapcsolatos kockázatokhoz alkalmazkodni?
  • Hogyan kell egy település sérülékenységi vizsgálatát elkészíteni?
  • A beazonosított sérülékenységekhez hogyan lehet alkalmazkodni, megoldásokat találni, kiemelten kezelve a  természetes vízmegtartó megoldásokat?
  • Miért fontos, hogy a különböző ágazatok és szakterületek együttműködjenek ezen munka során?
 

Bár az éghajlatváltozás globális kihívás, a leghatékonyabb válaszokat helyben érdemes megadni, az alkalmazkodás és cselekvés helyi szinten kell, hogy megtörténjen. A helyi önkormányzatok szerepe kulcsfontosságú a lokális adaptációs tevékenységek megszervezésében, összehangolásában, koordinálásában.
Célunk, hogy ismeretet nyújtsunk, illetve arra ösztönözzük az önkormányzatokat, hogy felmérjék helyi erőforrásaikat, értékeljék klimatikus helyzetüket, kihívásaikat, beazonosítsák kitettségüket és elkészítsék sérülékenységi vizsgálatukat saját településük vonatkozásában.

A regisztrált felhasználóknak lehetőségük van a Tudáspróba elvégzésére, melynek sikeres teljesítése esetén 5 kreditpont szerezhető a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Probono rendszerében. Amennyiben élni kíván ezzel a lehetőséggel, regisztrált felhasználónak kell lennie. Minden hazai önkormányzat polgármestere és jegyzője részére küldtünk felhasználónevet (jelszóval), mellyel be tudnak lépni. Azon érdeklődők, akik nem kaptak még felhasználónevet, felénk tudják jelezni jogosultságigénylésüket a life@bm.gov.hu e-mail címen.

A tananyag minden moduljának áttekintését, valamint a Tudáspróba sikeres teljesítését (min. 60%) követően az önkormányzat képzési referense tudja Önt feljelentkeztetni a Probono rendszerben a képzésre, amennyiben szeretnék a kreditpontot jóváíratni.

Az e-learning tréninganyagot „Települési sérülékenység és alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” címmel és PM-2788-2106-BS azonosítószámmal találják a Probono rendszerben a Belügyminisztérium belső képzéseként. Kérjük, hogy a képzési referensek kizárólag azokat a kollégákat jelentkeztessék fel (felhasználónév és e-mail cím megadásával) a Probono rendszerben, akik valóban sikeresen elvégezték a képzést (sikeres Tudáspróbát tettek). A Belügyminisztérium képzési referense kizárólag azon munkatársak számára írja jóvá a kreditet, akik igazoltan sikeres vizsgát tettek.

Kurzusok

Ikon Kurzus
Regisztráció: Nem lehetséges regisztráció